PENTAGON JE OVAJ POTEZ POVUKAO U POSLEDNJA 3 MINUTA TRAMPOVOG MANDATA: Veliko spremanje vojnog interneta krenulo u zadnji čas!
Foto: AP/Charles Dharapak, Shutterstock

neodgovorno

PENTAGON JE OVAJ POTEZ POVUKAO U POSLEDNJA 3 MINUTA TRAMPOVOG MANDATA: Veliko spremanje vojnog interneta krenulo u zadnji čas!

Planeta -

Tokom poslednjih minuta predsednikovanja Trampa, opskurna kompanija na Južnoj Floridi najavila je svetskim računarskim mrežama da će započeti upravljanje masovnim internetom u vlasništvu američke vojske.

U mesecima od tada, kompanija je preuzela kontrolu nad skoro 175 miliona IP adresa. Takvi ogromni delovi tradicionalnih nekretnina na Internetu, koji iznose gotovo 6% upotrebljivih adresa u originalnoj šemi adresiranja na Internetu, na otvorenom tržištu vrede milijarde dolara.

Bez javnog objašnjenja šta se dogodilo, dramatična promena u dodeljivanju prostora IP adresa izazvala je strasne špekulacije među mrežnim administratorima i internet industrijom. To interesovanje se samo povećalo kada je Pentagon, posle višednevnih upita iz Vašington posta, konačno ponudio objašnjenje.

Evo šta treba da znate o neobičnom potezu Pentagona.

Šta je primopredaju interneta učinilo toliko vrednom pažnje?

Promena kontrole adresa dogodila se samo tri minuta pre nego što je Donald Tramp napustio mesto predsednika - u 11. 57 sati 20. januara, neposredno pre nego što je predsednik Joe Biden preuzeo funkciju prema Ustavu. Nije bilo izjave za štampu koja se odnosi na promenu, već samo obaveštenje putem internet kanala da su prethodno neaktivne adrese Pentagona sada bile dostupne za prihvatanje saobraćaja. Misteriju je pojačala kompanija koja je preuzela kontrolu nad adresama, ranije malo poznati entitet, Global Resource Sistems LLC. Transakcija je stručnjacima za internet umrežavanje izgledala krajnje neobično. Razmera primopredaje IP adresa bila je istorijska, a odsustvo jasnog objašnjenja podstaklo je nagađanja: da li su adrese prodate? Do petka, Pentagon nije želeo da pruži odgovore.

Šta je IP adresa i zašto ih Pentagon ima toliko?

Adresa internetskog protokola je jedinstvena serija brojeva koja identifikuje vezu na Internetu. Internet tako zna kako da pronađe vaš uređaj i poveže ga sa stavkama koje ste zahtevali na mreži. Agencija za napredne istraživačke projekte Ministarstva odbrane, istraživačka jedinica Pentagona, finansirala je rad koji je bio osnova Interneta i već dugo ima ogromnu dodelu adresa.

Kako su ljudi saznali da neiskorišćene adrese sada prihvataju saobraćaj?

Najava da će Global Resource Sistems započeti sa radom adrese Pentagona dogodila se u sistemu za razmenu poruka koji internet kompanijama govori kako da usmeravaju saobraćaj širom sveta. Kroz ono što je poznato kao Border Gatevai Protocol (BGP), počele su da stižu poruke u kojima se mrežnim administratorima govori da IP adrese odavno dodeljenih Pentagonu sada ne mogu da prihvataju saobraćaj. U roku od tri meseca, broj kontrolisanih IP adresa koje je kontrolisao Global Resource Sistems iznosio je 175 miliona. Ali o promeni nije bilo druge javne reči do priče o Vashington Post-u u subotu.

Šta znamo o kompaniji Global Resource Sistems LLC?

Global Resource Sistems sada upravlja većim delom interneta od drugih daleko poznatijih kompanija, uključujući AT&T, China Telecom i Verizon. Ali kompanija je osnovana tek u septembru i nema javno prijavljene savezne ugovore i nijednu očiglednu veb stranicu koja se okreće javnosti. Prema javnim evidencijama, njene kancelarije nalaze se u zajedničkom radnom prostoru u poslovnoj zgradi u Plantationu u državi Fla, izvan Fort Lauderdale-a. Njegovo ime se ne pojavljuje u direktorijumu predvorja zgrade. Zvaničnici Ministarstva odbrane odbili su da odgovore na pitanja o tome zašto koriste tako malo poznatu kompaniju za izvođenje tako velikih napora.

Kako Pentagon objašnjava masovnu primopredaju?

Bret Goldstein, direktor jedinice Pentagona pod nazivom Defense Digital Service, rekao je da je njegov tim odobrio aktiviranje IP adresa kao „pilot napor“ za poboljšanje sajber bezbednosti. Digitalna služba za odbranu podnosi izveštaj direktno ministru odbrane i ima zadatak da rešava hitne probleme Ministarstva odbrane i razvija tehnologiju za vojsku. Goldsteinova izjava kaže: "Ovaj pilot će proceniti, proceniti i sprečiti neovlašćeno korišćenje prostora IP adresa DoD-a. Pored toga, ovaj pilot može da identifikuje potencijalne ranjivosti." Goldsteinova izjava je dalje opisala inicijativu kao jedan od "mnogih napora Ministarstva spoljnih poslova usmerenih na kontinuirano poboljšanje našeg sajber položaja i odbrane kao odgovor na uporne uporne pretnje" - žargon za internetsku bezbednost koji se obično primenjuje na hakere koje finansira država. „Sarađujemo širom DoD-a kako bismo osigurali ublažavanje potencijalnih ranjivosti“, rekao je.

Da li to objašnjenje ima smisla?

Neaktivne IP adrese mogu se otimati i koristiti u podle svrhe, od širenja neželjene pošte do presretanja velikih količina podataka namenjenih za neko drugo mesto, a pilot program bi mogao omogućiti Ministarstvu odbrane da utvrdi da li se te aktivnosti odvijaju pomoću njegovih adresa. Osoba upoznata sa pilot-naporima, koja se složila da govori pod uslovom anonimnosti jer Ako program nije javan, rekao je da je važno da Ministarstvo odbrane ima "vidljivost i transparentnost" u svojim različitim sajber resursima, uključujući IP adrese, i pravilno upravlja adresama kako bi bile dostupne ako i kada Pentagon to želi koristiti ih.

Ali novoaktivisane adrese takođe privlače velike količine internet saobraćaja koje bi organizacija poput Pentagona mogla prikupiti i analizirati u obaveštajne svrhe, rekao je Doug Madori, direktor internet analize za Kentik, kompaniju za nadzor mreže, koja je bila među onima koji su pokušavali da dešifrujem šta se događa. Podaci bi mogli pružiti informacije o tome kako zlonamerni akteri deluju na mreži, nudeći Pentagonu uvid u slabosti koje se mogu iskoristiti u računarskim sistemima. Analitičari bi takođe mogli steći uvid iz internet saobraćaja, saznajući šta drugi entiteti traže na mreži i koje uređaje koriste za preuzimanje podataka, rekla je Madori. Slučajne pogrešne konfiguracije koje bi se mogle iskoristiti ili otkloniti takođe bi mogle biti među podacima, rekao je on.

Kurir.rs/Stars and Stripes

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track