JEDNA KRSTARICA PROTIV CELE NATO FLOTE: Evo zašto će Admiral Nahimov biti najmoćniji bojni brod na svetu VIDEO
Foto: Screenshot YT

tehnologija

JEDNA KRSTARICA PROTIV CELE NATO FLOTE: Evo zašto će Admiral Nahimov biti najmoćniji bojni brod na svetu VIDEO

Planeta -

Prilikom realizacije projekta njenog remonta i modernizacije odrađena je rekonstrukcija brodskog trupa koja će omogućiti dramatično povećanje udarnih mogućnosti ovog broda.

On će biti u stanju da se sa velikim stepenom efikasnosti jednovremeno uđe u pomorsku bitku najvećeg mogućeg intenziteta sa praktično svim tipovima borbenih efektiva uslovnog neprijatelja. koji se mogu naći na vodi i pod vodom, uključujući tu zemaljske objekte i ubojna sredstva iz nomenklature Vazdušno-kosmičkih snaga.

U razgovoru sa novinarima ruskog internet portala TASS o ovom brodu je govorio generalni direktor Severnog projektno-konstruktorskog biroa Andrej Djačkov. On je ovom ruskom mediju dao izjavu povodom obeležavanja 75-godišice od osnivanja ovog biroa. Direktor Djačkov je rekao da su brodovi klase 1144 „Orlan“ rađeni na duge staze te da su konstruktori ovog biroa imali dalekosežnu viziju još za vreme njihovog projektovanja. Zahvaljujući ovakvom pristupu brodovi ove klase imaju visok potencijal za dalju modernizaciju, tačnije oni i dalje predstavljaju izuzetno kvalitetnu platformu za integraciju najsavremnijih vidova brodskog naoružanja uključujući i perspektivne projekte koji se nalaze u fazi testiranja ili projektnog razvoja. Sve ovo ukazuje da će „Admiral Nahimov“ koji spada u klasu teških raketnih krstarica klase 1144 „Orlan“ postati najmoćniji ratni brod na svetu- prenosi internet portal RG.

Inače, Andrej Djačkov je uoči godišnjice Severnog projektno-konstruktorskog biroa u svom tekstu koji je objavljen u časopisu u časopisu „Morskoй vestnik“ rekao da je tokom svih godina njegovog postojanja napravljena flota od oko 500 brodova i drugih plovila koji su osmislili brodski inženjeri SPKB. Među njima se nalaze ratni brodovi različite klase i tipa kao što su protivpodmornički brodovi, razarači, teške nuklearne raketne krstarice. Poslednji brod u seriji četiri teške raketne krstarice je „Petar Veliki“, koji predstavlja glavnu udarnu snagu površinskih brodova Severne flote.

Što se tiče teške raketne krstarice „Admiral Nahimov“, radi se o seriji brodova klase 1144 „Orlan“. Njegova izgradnja je započela 1983.godine u Baltičkom brodograđevinskom zavodu, gde je kroz kroz tri naredne godine spušten u vodu.Internet portal RG je već nekoliko puta pisao da se ova raketna krstarice nalazi u fazi remonta i modernizacije u okviru brodogradilišta Sevmaš, te da se radi i na planu i programu kompleksnih državnih testiranja pred njegov povratak u operativno borbeno dežurstvo.

Teška raketna krstarica „Admiral Nahimov“ je namenjena za rešavanja širokog kruga zadataka na otvorenim morima, i predstavlja jednu od gabaritno najvećih površinskih borbenih platformi koji se nalazi u naoružanju ruske ratne mornarice, i uopšte u svetu. Ovaj brod je u stanju da se sa velikim stepenom efikasnosti jednovremeno uđe u pomorsku bitku najvećeg mogućeg intenziteta sa praktično svim tipovima borbenih efektiva uslovnog neprijatelja koji se mogu naći na vodi, uključujući tu zemaljske objekte i borbena sredstva iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga.

Puni deplasman broda dostiže impozantnih 26,190 tona. Njegova dužina iznosi 252 metra. Brod je širok 28,5 metara, gaz je dubok 9,1 metara, dok se posada sastoji od 700 oficira i mornara. Tešku raketnu krstaricu pokreću dve parne turbine i jedan nuklearni reaktor koji generiše 140 hiljada konjskih snaga.

Što se tiče samog paketa modernizacije (nosi oznaku 1144M2) na krstarici će biti zamenjene složene magistrale podataka koje povezuju na desetine različitih sistema koji se nalaze na brodu, razne agregate, sisteme za funkcionisanje broda, radio-elektronske sisteme, brodske energetske komponente itd. Procene ruskih medija koji su tom prilikom konsultovale brojne ruske vojne eksperte su da će na krstarici posebna pažnja biti fokusirana na kapitalnu modernizaciju PVO komponente broda. U tom smislu glavni zadatak dalekometne odbrane broda će imati protivvazduhoplovni raketni sistem sa vertikalnim lanserima ZK96-2 „Poliment-Redut“. Sa usvajanjem u naoružanje raketa klase mora-vazduh velikog dometa, sistem će biti u stanju da obara neprijateljske vazdušne ciljeve na daljinama i do 400km. U ovom momentu borbeni komplet ovog kompleksa se sastoji od nekoliko tipova raketa sa različitim zadacima 9M100, 9M96 i 9M96D, od koji će efektivni domet prve iznositi 15km, druge 120km i treće 150km (ešalonirana višeslojna odbrana broda).

Izvesno je da će osnovu PVO sistema na ovom brodu imati brodska varijanta raketnog PVO-PRO sistema S-400 „Trijumf“, čiji će se borbeni komplet sastojati od 96 raketa, kao i duboko modernizovanu verziju starog sistema S-300F „Fort“.

Eksperti veruju da će ukoliko se potvrde njihovi navodi, modernizovani „Admiral Nahimov“ u okviru PVO sistema „Polimet –Redut“ posedovati univerzalne vertikalne lansere raketa ZS14 (UKSK), koje se mogu upotrebiti i za lansiranje dalekometnih krstarećih raketa „Kalibr“, protivbrodskih raketa „Oniks“, i koji su kompatibilni za ono što posebno zastrašuje – a to su perspektivne hiperzvučne rakete klase brod-brod „Cirkon“.

Kurir.rs/Russia Beyond

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track