Najnovije vesti

BAJDEN, JUNAK POSLE BITKE: Pred Kongresom se hvalio da su jurili Bin Ladena do vrata pakla, a evo šta je govorio pre te akcije
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS, Profimedia

licemer

BAJDEN, JUNAK POSLE BITKE: Pred Kongresom se hvalio da su jurili Bin Ladena do vrata pakla, a evo šta je govorio pre te akcije

Planeta

Predsednik Džo Bajden pohvalio se jurenjem terorističkog vođe Al Kaide Osame bin Ladena do "vrata pakla" tokom svog prvog obraćanja zajedničkom zasedanju Kongresa, uprkos tome što se protivio misiji ubijanja ili hvatanja Bin Ladena dok je bio potpredsednik.E

Tokom obraćanja, Bajden je rekao: "Rekli smo da ćemo sediti Osamu bin Ladena do vrata pakla da to učinimo. Ako ste bili u gornjoj dolini Kunara, nekako ste videli vrata pakla. I pavedno smo kaznili bin Ladenu. Degradirali smo terorističku pretnju Al Kaidom u Avganistanu.

Bajden nije pomenuo da se u to vreme protivio napadu mornaričkih Foka za ubistvo ili hvatanje Bin Ladena.

Bivši predsednik Barak Obama napisao je u svojim memoarima Obećana zemlja da je Bajden "bio protiv racije".

Obama je napisao, prema rezimeu časopisa Guardian, da je Bajden bio zabrinut zbog "ogromnih posledica neuspeha" i savetovao je da bi predsednik "trebalo da odloži bilo koju odluku dok obaveštajna zajednica ne bude sigurnija da je Bin Laden bio u kompleksu".

Operacija je na kraju bila uspešna i dovela do Bin Ladena, koji je bio organizator terorističkih napada 11. septembra, ubivši hiljade Amerikanaca na tlu Sjedinjenih Država.

Obama se takođe podsetio da je nakon uspešne misije Bajden stavio ruku na rame i stisnuo je, govoreći: "Čestitam, šefe".

I sam Bajden priznao je 2012. godine da je Obami rekao da ne vrši prepad, rekavši "Moj predlog je da ne ide".

Međutim, od tada je Bajden poprimio uznemireniji ton.

Bajden je u aprilu rekao: "Rekao sam, između ostalog, pratićemo Osamu bin Ladena do vrata pakla ako bude potrebno. Upravo smo to uradili i sredili smo ga. "

Kao što je tada objavio Džoel Polak iz Brajtbart Njuza, izraz "vrata pakla" zapravo je potekla od pokojnog senatora Džona Mekejna (R-AZ).

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...