OVAJ ČOVEK IMA NESVAKIDAŠNJI POSAO: Sokolovima tera golubove i vrane sa krovova nebodera u Dubaiju! Evo kako to izgleda VIDEO
Foto: Twitter/CNN

neće ptice u luksuznom dubaiju

OVAJ ČOVEK IMA NESVAKIDAŠNJI POSAO: Sokolovima tera golubove i vrane sa krovova nebodera u Dubaiju! Evo kako to izgleda VIDEO

Planeta -

Liander Izak Botes ima jedno veoma zanimljivo zaduženje u Dubaiju, jednoj od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija.

Kako bi se osiguralo da silni neboderi, po kome je ovaj grad prepoznatljiv, ostanu "oslobođeni" od golubova i vrana, na scenu stupa ovaj sokolar.

Njegov posao je da sa svojom armijom sokola rasteruje ptice kako se ne bi zadržavale na krovima brojnih objekata.

Dubai, Liander Izak Botes
foto: Twitter/CNN

"Osećaj koji imam kad vidim ove ptice kada lete je veoma dobar je možete da vidite sav napor i trud koji ste uložili", rekao je Botes koji objašnjava da je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ljudi počeli da se bave sokolarstvom pre 2.500 godina.

Kako kaže, to je veoma stara tradicija koja je uglavnom služila za lov.

Ipak, ono čime se on bavi je malo drugačije.

Dubai, Liander Izak Botes
foto: Twitter/CNN

"Ono što radim mi zovemo 'kontrola ptica'. Koristimo ih da jure vrane i golubove. Idemo u hotele, solitere, druge visoke zgrade i rezidencijalne komplekse, čak i aerodrome", istakao je.

Botas dodaje da je studirao rad sa životinjama u Južnoj Africi, a onda se zaljubio u ove ptice grabljivice.

Dubai, Liander Izak Botes
foto: Twitter/CNN

"I vežete se za ove ptice jer ih posmatrate otkad su mladunci i gledate kako rastu. Za mene je veoma važno da se brinem o njima i da se postaram da su zdrave", rekao je.

Botas kaže da koristi sokolove i jastrebove.

"Koristim različite ptice jer svaka ima različit zadatak. Jastreba Toma koristim za više fokusirane, specijalizovane teritorije, a sokola ću koristiti kako bi leteo još više i pokrio više prostora. Volim ovo što radim, preselio sam se u Dubai pre 8 godina, a prava je retkost voleti ono što radite, posebno što možete biti na otvorenom svakog dana", zaključio je Botas.

Inače, lov pomoću sokolova i srodnih ptica grabljivica (jastreb, kobac, orao) i dresiranje ptica za lov stara je i rasprostranjena vrsta lova gotovo po celom svetu. Poznaju ga Tračani, Rimljani, Japanci, Kinezi, Kirgizi, Mongoli (Marko Polo u opisu jednog lova u Aziji tvrdi da je učestvovalo 10.000 sokolara), Indusi i drugi narodi.

Lov sa sokolovima i drugim pticama grabljivicama je bio poznat u drevnim vremenima, a kod slovenskih naroda na teritoriji savremene Rusije postao je popularan negde krajem 8-9. veka, verovatno pod uticajem nomada Hazara.

U 12. veku knez Oleg na svom dvoru imao je odgajivačnicu sokolova. Rusko sokolarstvo dostiže procvat pod carem Aleksejem Mihajlovičem, a tokom njegove vladavine više od 3000 različitih ptica grabljivica gaji se u selima u blizini Moskve, Kolomenskom i Semenovskom. Čak se na dvoru uvodi poseban ceremonijal majstor „Čuvar sokolova“.

U Srbiji sokolarstvo nekada bilo je veoma rasprostranjeno, tačno se znalo ko kakvu pticu sme da drži, od običnog čoveka do cara. Kako se pričalo, manastir Studenica bio je jedan od vodećih centara sokolarstva u ovom delu Evrope.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track