DOBRA VEST: EU planira da od juna dozvoli putovanje za vakcinisane bez ograničenja
Foto: AMSS Printscreen, Shutterstock.

pandemija

DOBRA VEST: EU planira da od juna dozvoli putovanje za vakcinisane bez ograničenja

Planeta -

Evropska komisija danas je izdala preporuku da se stranim državljanima koji su potpuno imunizovani i onima iz zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom, dozvole putovanja u zemlje EU bez posebnih ograničenja od početka juna.

"(Evropska) komisija predlaže da se dozvoli ulazak u EU iz ne-esencijalnih razloga ne samo svim osobama koje dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, već i svim ljudima koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EU", piše u saopštenju Komisije koje prenosi Rojters.

Kako je navedeno, "ovo bi moglo da se proširiti i na vakcine koje su završile postupak popisa SZO za hitnu upotrebu".

Komisija je, međutim, zadržala za sebe pravo da "povuče kočnicu" i promeni odluku ako to bude potrebno, odnosno ukoliko se zbog novih sojeva korone situacija pogorša, prenosi Gardijan.

Izuzetak od ovog pravila su medicinski radnici, osoblje koje radi u transportu, diplomate, tranzitni putnici, oni koji putuju iz porodičnih razloga, moreplovci i ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita. Oni će biti testirani i smešteni u karantin, čak i ako su vakcinisani.

EU granice biće ponovo otvorene najkasnije početkom juna, navela je Komisija koja je i predložila da se podigne prag koji se odnosi na broj novih slučajeva korone koji se koristi za određivanje liste zemalja iz kojih bi trebalo da budu dozvoljena sva putovanja.

Na taj način bi se proširila lista zemalja sa prihvatljivom epidemiološkom situacijom, odnosno zemalja iz kojih će putnici moći da dolaze u Uniju.

U evropskom bloku trenutno državljani sedam zemalja mogu da dođu na odmor ili zbog nekih drugih razloga, a predlog Evropske komisije je da se ta "zelena" lista sada proširi na one koji su dobili poslednju dozu vakcine najmanje 14 dana pre dolaska ili na one putnike koj dolaze iz zemlje sa "dobrom epidemiološkom situaciju".

Članice EU treba sutra da krenu sa razgovorima o ovom predlogu, a da bi stupio na snagu neophodna je njihova saglasnost.

Srbija uskoro na "zelenoj listi"?

Uzimajući u obzir epidemilošku situaciju u zemlji, možemo da vidimo Srbiju na listi država kojima će biti dozvoljna putovanje u EU na osnovu predloženih kriterijuma, poručeno je danas u Evropskoj komisiji.

Povodom predloga Komisije, koji će do kraja maja razmotriti zemlje članice, o ublažavanju trenutnih ograničenja za nebitna putovanja u EU, posebno za vakcinisane građane trećih zemlja, u Briselu su imali dobru i lošu vest za građane Srbije, prenosi Tanjug.

U Komisiji napominju da će se "kriterijum vakcinacije", odnosno otvaranja granica za one revakcinisane protiv Kovid-19, odnositi samo na vakcine koje su prepoznate od strane Evropske agencije za lekove ili kao "hitne" odobrene od strane Svetske zdravstvene agencije.

"Sputnjik i Sinofaram nažalost nisu na tim listama, što znači da građani Srbije koji su primili te vakcine, neće biti u mogućnosti da uđu u EU na osnovu 'vakcinacionog kriterijuma'", objašnjavaju u Komisiji.

Istovremeno, u Briselu naglašavaju da postoji i drugi, tzv "epidemiloški kriterijum", koji će biti "primaran" kada je u pitanju ukidanje restrikacija na putovanja u EU, a za koji se Srbija uveliko kandiduje.

"Drugi put do ukidanja restrikacija na ulazak u EU je lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba", naveli su u Evropskoj komisiji.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemlja kojima je odbrene ulazak u EU, uskoro "značajno proširiti" i da bi na njoj svakako trebalo da se nađe Izrael, ali i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

Očekuje se da će zemlje članice EU do kraja maja razmotriti predlog Komisije i usvojiti novu, "proširenu" listu zemlja za čije će građane biti otvorene granice EU, uz eventualno poštovanje mera pri ulasku kao što je negativan test.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track