DREVNU PEĆINU MAJA OTKRILI SASVIM SLUČAJNO: Na zidovima su naslikani otisci ruku, a sad je objašnjeno šta predstavljaju VIDEO
Foto: Youtube/Balam Maya

velika otkrića u meksiku

DREVNU PEĆINU MAJA OTKRILI SASVIM SLUČAJNO: Na zidovima su naslikani otisci ruku, a sad je objašnjeno šta predstavljaju VIDEO

Planeta -

Desetine otisaka ruku, crne i crvene boje, otkrivene su u pećini Balamku na severu meksičkog poluostrva Jukatan, a veruje se da su stari oko 1.200 godina.

Pronađeno je 137 otisaka, od kojih su većinu naslikala deca, sudeći po veličini.

Pretpostavlja se da su deca koja su ostavila ove crteže ulazila u pubertet i da je oslikavanje pećinskih zidova bio deo rituala drevnih Maja kojim se obeležavao jedan period odrastanja.

Arheolog Serđio Grožan kaže da je crna boja simbolizovala smrt.

"To nije značilo da će deca biti ubijena već je bilo simbolično. Nakon toga, ruke bi ofarbali u crveno što je predstavljalo rat ili život", rekao je.

Ova pećina, koja se nalazi u istom regionu gde i drevne meksičke piramide, otkrivena je sasvim slučajno.

Leži 10 metara ispod velikog drveta seiba, koje su Maje smatrale svetim.

U pećinskim dvoranama otkriveno je oko 150 majanskih artefakata, među njima nekoliko skulptura i isklesano lice.

Maje, pećina, otisci ruku
foto: Youtube/Balam Maya

Veruje se da potiču iz 800-1000 godina pre nove ere, kada je velika suša pogodila područje zbog čega je veliki broj Maja napuštao veće gradove.

Arheolozi su naišli na pećinu tokom potrage za drevnim bunarom za koji su verovali da leži ispod starog grada Čičen Ice.

Ovaj pećinski sistem nosi naziv Balamku što znači "bog jaguar".

Otkriće je zvanično predstavljeno u martu 2019. godine, a lokalni farmeri tvrde da su još 1966. godine prijavili postojanje pećine, međutim, arheolozi su im, posle pretrage, naložili da je zapečate.

Piramide u Meksiku
Piramide u Meksiku foto: Profimedia/Benedicte Desrus

Bila je tako zapečaćena više od 50 godina dok je istraživač Nacionalne geografije Giljermo de Anda nije ponovo otvorio sa svojim timom 2018. godine.

De Anda je tada rekao da je sate proveo puzeći na stomaku po pećinskim tunelima dok njegova baklja nije osvetlila savršeno očuvane artefakte.

"Nisam mogao da progovorim, zaplakao sam. Analizirao sam ljudske ostatke pronađene u Čičen Ici, ali ništa ne može da se poredi sa osećajem koji sam imao kada sam prvi put, sam, ušao u tu pećinu. Mogli ste da osetite prisustvo Maja", objasnio je za Nacionalnu geografiju 2019. godine.

Prve naseobine Maja datiraju još od pre 4.000 godina, a kada su španski osvajači došli na tu teritoriju početkom 16. veka i dalje su imali razvijene gradove. Nekoliko miliona Maja danas živi uglavnom u južnim meksičkim državama Ćiapasu i Kampećeu, ali i u Gvatemali i Belizeu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track