OBRT U AFERI RUSKI ŠPIJUNI: Češki ministar znao za umešanost Rusije u eksploziju u Vrbeticama ali je ćutao zbog vakcina?
Foto: EPA

ruka ruku mije

OBRT U AFERI RUSKI ŠPIJUNI: Češki ministar znao za umešanost Rusije u eksploziju u Vrbeticama ali je ćutao zbog vakcina?

Planeta -

Odnosi Praga i Moskve već danima su izuzetno loši, a sada je jedan češki portal izneo ozbiljne optužbe na račun češkog ministra policije.

Više od dve sedmice afera oko tajne službe zaoštrava odnose Praga i Moskve, a sada je češki portal izneo ozbiljne optužbe protiv češkog ministra unutrašnjih poslova zbog njegovog navodnog pokušaja iznuđivanja ruske vakcine u zamenu za prikrivanje afere.

Kako piše nemačka agencija dpa, prenoseći portal Seznamzpravy.cz, socijaldemokrata Jan Hamaček je za Kremlj navodno imao predlog: u zamenu za isporuku milion doza ruske vakcine Sputnik V, Prag bi svoje optužbe protiv Rusije držao u tajnosti.

To je bila tema sastanka u ministarstvu unutrašnjih poslova 15. aprila, navodi se u izveštaju. No Hamačekov predlog je naišao na opšte odbijanje, piše portal.

Češka je dva dana kasnije optužila ruske obaveštajne agente za umešanost u eksplozije u skladištu municije u Vrbeticama na istoku zemlje 2014. Moskva je to oštro demantovala i zbog toga su obe strane proterale diplomate.

Hamaček je oštro odbacio optužbe portala. "Izveštaj se temelji na nagađanjima i lažima koje niko od učesnika sastanka nije potvrdio niti može da potvrdi", rekao je 42-godišnjak.

On je dodao da ni u jednom trenutku tema pregovora nije bio dogovor o razmeni s Rusijom.

Hamačekove socijaldemokrate su mlađi partneri u manjinskoj vladi sa populističkom strankom ANO premijera Andreja Babiša.

Pet meseci pre parlamentarnih izbora, ankete predviđaju da stranka neće uspeti da pređe prag od pet posto potreban za ponovni ulazak u parlament.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track