Najnovije vesti

NEMIRI U KOLUMBIJI Tokom petodnevnih protesta dvadesetak mrtvih i više od 800 ranjenih
Foto: AP Andres Gonzalez

REFORMA PORESKOG SISTEMA

NEMIRI U KOLUMBIJI Tokom petodnevnih protesta dvadesetak mrtvih i više od 800 ranjenih

Planeta

Tokom petodnevnih protesta i nasilja u Kolumbiji poginulo je dvadesetak osoba, dok je više od 800 ranjeno!

Nemile scene... Ranjeni demonstrant na ulici
Nemile scene... Ranjeni demonstrant na ulicifoto: AP Andres Gonzalez

Ministar finansija Alberto Karaskiljas podneo je ostavku nasilja koje je izbilo zbog najave reformi poreskog sistema. - Moj ostanak u vladi otežao bi brzo i uspešno postizanje konsenzusa koji je potreban za izradu novog predloga reforme, rekao je sada već bivši ministar. Ostavka Karskiljasa usledila je nakon što je predsednik Kolumbije Ivan Duke, reagujući na nezadovoljstvo građana i nasilne demonstracije, povukao plan o reformi poreskog sistema iz kongresne procedure, preneo je AP.

U izveštaju kolumbijskog ombudsmana je navedeno da je tokom protesta poginulo 18 demonstranata i jedan policajac. Ministarstvo obrane objavilo je da je u protestima ranjeno 846 osoba, od kojih 306 civila i da je tokom nemira koji su izbili 28. aprila do sada privedeno 430 osoba.

Ministar obrane Diego Molano tvrdi da su incidenti bili "unapred planirani i organizovani" i da ih "finansiraju disidentske grupe FARC, koje su odbacile mirovni sporazum iz 2016. Materijalna šteta je pričinjena na 313 prodavnica, 94 banke, 69 stanica javnog prevoza, 36 bankomata i 14 naplatnih rampi.

Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track