NIJE ISKAZAO POŠTOVANJE MEHMEDU DRUGOM, SULTANU KOJI JE OSVOJIO CARIGRAD: Gradonačelnik Istanbula pod istragom! Erdogan besan
Foto: AP/Emrah Gurel

držao ruke iza leđa tokom posete mauzoleju

NIJE ISKAZAO POŠTOVANJE MEHMEDU DRUGOM, SULTANU KOJI JE OSVOJIO CARIGRAD: Gradonačelnik Istanbula pod istragom! Erdogan besan

Planeta -

Turske vlasti pokrenule su istragu protiv gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, jednog od najvećih rivala turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koga optužuju da se nije ponašao sa poštovanjem tokom posete mauzoleju jednog sultana jer je držao ruke na leđima.

Kako piše opozicioni list Kumhurijet, koji je otkrio aferu, vlasti predbacuju Imamogluu da je stajao ispred groba Mehmeta II. držeći ruke iza leđa, što smatraju uvredljivim prema sećanju na tog sultana koji je 1453. osvojio Carigrad.

Ocenivši da je ta procedura "nerazumna",portparol gradskih vlasti Istanbula, Murat Onguen, rekao je kako je Imamoglu pozvan da da iskaz.

Istraga se odnosi, osim toga, na Imamogluove posete gradonačelnicima prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) tokom kojih je, kako ga se optužuje, navodno držao govore u kojima je "hvalio kriminalce", navodi ministarstvo unutarašnjih poslova.

Turske vlasti optužuju HDP da je političko krilo Kurdiske radničke partije (PKK) koju smatraju terorističkom organizacijom.

HDP to odbacuje i tvrdi da je žrtva represije jer se žestoko protivi turskom predsedniku.

Imamoglu je potekao iz glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP, socijaldemokrati) i jedan je od najistaknutijih Erdoganovih protivnika.

Posmatrači ga često smatraju potencijalnim suparnikom Erdoganu na predsedničkim izborima 2023. Imamoglu je teško porazio Erdogana na lokalnim izborima 2019. okončavši 25-godišnju vladavinu islamskih konzervativaca u Istanbulu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track