MELINDA GEJTS BI MOGLA DA BUDE 2. NAJBOGATIJA ŽENA NA SVETU: U skupom razvodu je zastupaju već dobro poznati advokati
Foto: EPA/PETER FOLEY

verovatno će imovinu deliti na jednake delove

MELINDA GEJTS BI MOGLA DA BUDE 2. NAJBOGATIJA ŽENA NA SVETU: U skupom razvodu je zastupaju već dobro poznati advokati

Planeta -

Melinda Gejts, filantrop i zagovornik osnaživanja žena, mogla bi uskoro da postane druga najbogatija žena na svetu, s bogatstvom koje se procenjuje na 73 milijarde dolara.

U svojoj molbi za razvod, podnesenoj u ponedeljak, Melinda je izjavila da je njen brak s multimilijarderom i suosnivačem Majkrosofta Bilom Gejtsom, jednim od najbogatijih ljudi na svetu, "nepovratno završen" pa se obratila sudovima kako bi podelili zajedničko bogastvo koje je ovaj par stekao, u iznosu od 146 milijardi dolara.

Podela na pola je izvesna jer je u zahtevu za razvod navedeno da par Gejts, koji se venčao 1994. godine, nije potpisao predbračni ugovor, a prema zakonu američke savezne države Vašington, očekuje se da se imovina pri razvodu deli ravnopravno.

Melinda Gejts
foto: Szwarc Henri/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukoliko se to i dogodi, Melinda Frenč Gejts, koja je nedavno na svoje profile na društvenim mrežama dodala devojačko prezime Frenč, biće na drugom mestu liste najbogatijih žena.

Ispred nje će se nalaziti samo Fransoaz Betankur Mejer, 67- godišnja vlasnica L'Oreala, čije nasleđeno bogatstvo sada vredi oko 83 milijarde dolara.

Prema Blumbergovom Indeksu milijardera, Bil Gejts trenutno je četvrta najbogatija osoba na svetu, s bogatstvom od oko 146 milijardi dolara. Međutim, bio bi dosta bogatiji, a možda i dalje najbogatija osoba na svetu, da već nije dao najmanje 40 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe kroz fondaciju koju par zajednički vodi "Bil i Melinda Gejts".

Bil Gejts
foto: Profimedia / Qin Lang

Do bogatstva je došao putem Majkrosofta, firme koju je osnovao 70-ih godina, a koja je izrasla u najveću svetsku softversku kompaniju.

Veruje se da imovina ovog para uključuje nekretnine vredne više miliona dolara u Vašingtonu, Floridi i Vajomingu. Njihovo glavno prebivalište je letnjikovac na jezeru u državi Vašington, za koji se navodi da vredi najmanje 127 miliona dolara.

Melinda Gejts, Bil Gejts
foto: EPA / Julien de Rosa

Razvod je doveo u pitanje i opstanak filantropskih napora putem njihove zajedničke fondacije, koja takođe povlači novac od drugih donatora.

Iako je par najavio da će sarađivati u fondaciji i nakon razvoda, neki stručnjaci su sumnjičavi i sugerišu da bi mogli imati različita razmišljanja i stavove, što bi moglo znatno da utiče na budući smer ove dobrotvorne organizacije, piše Guardian.

Mekenzi Skot i Džef Bezos
Mekenzi Skot i Džef Bezos foto: Profimedia

Oba supružnika su u brakorazvodnom procesu angažovala po tri advokata da ih zastupaju, a neki od njih su već zastupali i bračni par Bezos tokom razvoda.

Među advokatima Melinde Gejts je Robert Koen, koji je ranije radio za klijente poput Ivane Tramp, Makla Blumberga i Krisa Roka. I Bil je u međuvremenu angažovao tri advokata iz Los Anđelesa.

Ted Bilbi, jedan od ključnih advokata Bila Gejtsa u ovom slučaju, zastupao je Mekenzi Skot, sada već bivšu ženu Džefa Bezosa, najbogatijeg čoveka na planeti, dok je advokatica Šeri Anderson, koja u timu koji zastupa Melindu Gejts, ranije zastupala Bezosa.

Kurir.rs/Tanjug/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track