IMA 27 GODINA I POSTAO JE MILIJARDER: Tvorac je druge najpoznatije kriptovalute na svetu i gospodari tržištem budućnosti
Foto: Youtube/TechCrunch

gejmer ruskog porekla

IMA 27 GODINA I POSTAO JE MILIJARDER: Tvorac je druge najpoznatije kriptovalute na svetu i gospodari tržištem budućnosti

Planeta -

Kriptovalute su trenutno veoma popularne u svetu, a njihovi kreatori zarađuju ogromne svote novca. Jedan od njih je i Vitalik Buterin, 27-godišnji milijarder koji je kreirao jednu od najpoznatijih kriptovaluta - etereum (ethereum).

Buterin je ruskog porekla, ali živi u Kanadi od šeste godine.

Ljubav prema informatičkim i digitalnim tehnologijama je nasledio od oca, kompjuterskog inženjera, pa je tako 2013. kreirao kriptovalutu (tada je imao 19 godina) etereum, koju je predstavio dve godine kasnije, a sada u svom novčaniku ima oko 333.500 tzv. etera.

Ukoliko taj iznos etera pomnožite sa 3.500 dolara, dobićete više od 1,1 milijardu dolara.

Međutim, Buterinova aktivnost tu ne prestaje pa je tako 2012. godine zajedno s Mihaijem Alisijem osnovao Bitkoin magazin, portal koji je ubrzo prerastao u prvi ozbiljan portal o kriptovalutama. Na njemu je Buterin redovno objavljivao razne informacije za blokčejn i kriptovalute, a kasnije će se pokazati da je njegov ulazak u ovaj svet bio pun pogodak.

Vitalik Buterin
foto: EPA/VALENTIN FLAURAUD

Zanimljiva činjenica o Buterinu je da nije previše aktivan na društvenim mrežama, što je zapravo iznenađujuće za osobu koja ima 1,4 miliona pratilaca na Tviteru.

Međutim, njegov uspeh je i dalje izuzetno vidljiv, pogotovo ukoliko se u obzir uzme podatak da se cena etera više nego učetvorostručila 2021. godine i porasla za 375 odsto.

Tako je etereum trenutno druga najveća digitalna kriptovaluta prema tržišnoj vrednosti i reč je o nešto manje od polovine tržišne kapitalizacije bitkoina.

0608113554, etereum, kriptovalute
foto: Profimedia

Prema CoinMarketCapu, ukupna vrednost etereuma sada iznosi oko 403 milijarde dolara. Cena jednog etera u utorak je iznosila 3.482 dolara.

Iako investitori kupuju i prodaju hiljade različitih kriptovaluta, eter i bitkoin čine gotovo dve trećine celokupnog globalnog kriptotržišta vrednog 2,3 triliona dolara.

Kriptoentuzijazam je naglo porastao u aprilu, kada je trgovačka platforma "Coinbase" izašla na berzu po proceni od 86 milijardi dolara. Bitkoin je narastao na rekordno visok nivo, praćen divljim rastom od 500 posto u dodžkoinu, koji je 2013. godine nastao kao "šaljiva valuta", piše CNN.

Bitkoin
foto: EPA / Sascha Steinbach

Simpatizeri kriptovaluta su godinama insistirali na tome da bi etereum, bitkoin i drugi digitalni novčići mogli napraviti revoluciju u svetu finansija pa bi se moglo reći da se to trenutno dešava.

Najveća razlika između bitkoina i etereuma je što prvi ima definisan maksimum proizvodnje od 21 milion jedinica, čime je osigurano da inflacija ne može uzrokovati pad vrednosti kriptovalute.

Etereum nema definisan maksimum, ali ima fiksni limit proizvodnje. Trenutna proizvodnja je oko 15 miliona etera godišnje, odnosno, pet etera u sekundi.

Ovo svojstvo omogućava stabilnost cene etereuma, što ga čini pogodnim za obavljanje transakcija kao stabilno i sigurno sredstvo plaćanja. Upravo to je bila ideja kod stvaranja etereuma, jer su dotadašnje kriptovalute imale veliku nestabilnost u ceni.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track