ON ŠALJE NATANIJAHUA U ISTORIJU? Jair Lapid, sin preživelog u holokaustu i medijska zvezda dobio mandat za sastav vlade VIDEO
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

izrael

ON ŠALJE NATANIJAHUA U ISTORIJU? Jair Lapid, sin preživelog u holokaustu i medijska zvezda dobio mandat za sastav vlade VIDEO

Planeta -

Jair Lapid, centristički političar i bivša medijska ličnost čija je stranka zauzela drugo mesto na martovskim izborima u Izraelu, obavezao se da će se odreći premijerskog mandata ako je to potrebno za formiranje koalicije različitih partija koje bi premijera Benjamina Netanjahua mogle zbaciti sa vlasti. Njemu je predsednik Rivlim poverio mandat za sastav vlade.

Neobična vežba političke poniznosti nije proizašla iz skromnosti, već iz poteškoća za koje je znao da će se suočiti kada prikupi dovoljnu parlamentarnu podršku da formira alternativnu vladu.

Sada, nakon što Netanijahu nije uspeo da formira održivu koaliciju do utorka do ponoći, političke veštine i iskrenost gospodina Lapida biće stavljeni na test. Predsednik Ruven Rivlin uputio mu je sledeći udarac u formiranje vlade koja bi mogla poslati Netanijahua u opoziciju i okončati izraelski politički zastoj.

Stranka Lapida, Ješ Atid (Postoji budućnost), osvojila je 17 mesta na neuspelim izborima, četvrtim Izraelu u dve godine. Ali njegov put do vlasti otežava različita priroda antinetanijahu bloka, koji čine brojne male stranke sa sukobljenim planovima. Neki od njegovih desničarskih elemenata smatraju da je Lapid previše levičar da bi vodio alternativnu vladu.Netanijahu je svoju kampanju organizovao kao međusobnu utakmicu protiv Lapida, odbacujući ga kao slabog.

Lapid vodio je tihu kampanju pozivajući na očuvanje liberalne demokratije i osujećujući navedeni cilj gospodina Netaniahu-a formiranje vlade koju čine desničarske i verske stranke, oslonjene na ultra-verske rabine i ultranacionalističke ekstremiste.

Lapid je takođe pozvao da se zaštiti pravosuđe od Netanijahu-a, kome se sudi zbog optužbi za korupciju i koji je, zajedno sa svojim desničarskim i verskim saveznicima, nameravao da obuzda ovlašćenja Vrhovnog suda i možda traži neku vrstu imunitet od krivičnog gonjenja.

U razgovoru sa aktivistima stranke pre izbora, Lapid opisao je koaliciju koju je Netanijahu želeo da formira kao „ekstremističku, homofobičnu, šovinističku, rasističku i antidemokratsku vladu“, i rekao: „To je vlada u kojoj niko ne predstavlja radni narod , ljudi koji plaćaju porez i veruju u vladavinu zakona “.

Kao bivši ministar finansija u vladi koju je vodio Netaniahu, oformljenoj 2013. godine, Lapid je pokrenuo reforme čiji je cilj bio ravnomernije podeliti nacionalni teret između redovnih Izraelaca i ultra-verskih muškaraca koji biraju redovne studije Tore umesto posla i vojske zavise od dobrotvornih i socijalnih isplata. Većina njegovih politika su poništene naslednim vladama.

Na tri izbora 2019. i 2020. godine, Stranka gospodina Lapida izašla je trostranoj, centrističkoj alijansi zvanoj Blue and Vhite, koju je vodio Beni Ganc, bivši načelnik Generalštaba vojske. Lapid se rastao sa Plavo-belima nakon što se gospodin Ganc odrekao glavnog izbornog obećanja i udružio snage sa Netanijahuom da bi formirao nelagodnu - i kratkotrajnu - vladu jedinstva nakon prošlogodišnjih izbora.

Nakon izuzetno uspešne karijere novinara i popularnog televizijskog voditelja, Lapid je bio iznenađenje izbora 2013. godine kada je, kao politički novajlija, njegova stranka nadmašila očekivanja i zauzela drugo mesto, pretvorivši ga u glavnog posrednika u moći u formiranju koalicije.

Njegov otac, Jozef Lapid, preživeli holokausta i antireligiozni političar, svojevremeno je takođe bio na čelu centrističke stranke i služio je kao ministar pravde. Njegova majka Šulamit Lapid je poznati romanopisac.

Bokser-amater poznat po svojoj opušteno-šik crnoj odeći, Lapid je došao na vlast na poleđini protesta zbog socijalne pravde 2011. godine, dajući glas izraelskoj ratujućoj srednjoj klasi. Kada je reč o izraelsko-palestinskom sukobu, on se zaleteo za sredinu, predstavljajući sigurne stavove u okviru izraelskog jevrejskog konsenzusa

Kurir.rs/NY Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track