MILIONI AMERA OSTAJU BEZ ZAKUPLJENIH STANOVA: Sudija oborio zabranu iseljavanja, ako to prođe milioni će dobiti koronu VIDEO
Foto: EPA/ERIK S. LESSER

drama

MILIONI AMERA OSTAJU BEZ ZAKUPLJENIH STANOVA: Sudija oborio zabranu iseljavanja, ako to prođe milioni će dobiti koronu VIDEO

Planeta -

Američki savezni sudija Dabni Fridrih poništio je u nacionalni moratorijum na iseljenje, čime su milioni Amerikanaca potencijalno ostali u opasnosti da izgube domove dva meseca ranije nego što se očekivalo.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti zabranili su većinu deložacija širom zemlje od septembra. Zaštita bi trebala isteći krajem januara, ali predsednik Bajden je produžio, prvo do aprila, a kasnije do juna.

Nekih 1 od 5 zakupaca širom SAD kasni sa uplatama usred pandemije koronavirusa, a države se trude da isplate više od 45 milijardi dolara pomoći za iznajmljivanje koju je dodelio Kongres.

Zastupnici stambenog zbrinjavanja rekli su da je nacionalna zabrana neophodna da bi se sprečilo raseljavanje Amerikanaca bez presedana, što bi moglo pogoršati pandemiju baš u trenutku kada zemlja počinje da se oporavlja.

Istraživači su otkrili da je dozvoljavanje nastavka deložacija u određenim državama prouzrokovalo čak 433.700 viška slučajeva Covid-19 i 10.700 dodatnih smrtnih slučajeva u SAD između marta i septembra, pre nego što je zabrana CDC stupila na snagu širom zemlje.

Najmanje još dve savezne sudije dovele su u pitanje moć CDC-a da zabrani deložacije. I stanodavci su kritikovali tu politiku, rekavši da ne mogu da priušte da besplatno nastanjuju ljude.

Odluka sudije iz američkog okružnog suda za okrug Kolumbija, koju je 2017. godine na sud imenovao bivši predsednik Donald Tramp, pobeda je vlasnika imovine koji su osporili moratorijum CDC-a.

Još nije jasno da li će uticaj odluke biti široko rasprostranjen, rekla je Dajen Jentel, predsednica i izvršna direktorka Nacionalne stambene koalicije sa malim primanjima. Nadala se u sredu da neće biti.

"Nekoliko sudskih presuda pokušalo je da ukine moratorijum, ali sve su imale ograničenu primenu", rekla je Jentel. "Iako je ova presuda napisana oštrije od prethodnih, verovatno ima podjednako ograničenu primenu, utičući samo na tužioce koji su pokrenuli slučaj."

Zastupnici stambenih zgrada pozvali su Ministarstvo pravde da se brzo žali na presudu i administraciju Bajdena da nastave da sprovode moratorijum.

Govoreći na svom dnevnom brifingu, portparol Bele kuće Džen Psaki rekla je da Ministarstvo pravde preispituje odluku suda i da bi trebalo da ima više toga da kaže kasnije tokom dana.

"Takođe prepoznajemo značaj moratorijuma na iseljenje za Amerikance koji su zaostali u zakupu tokom pandemije", rekao je Psaki. "Nedavna studija procenjuje da je tokom 2020. godine podneto 1,55 miliona deložacija manje nego što bi se očekivalo zbog moratorijuma na deložaciju, pa je očigledno imalo ogromnu korist."

Kurir.rs/CNBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track