OVO JEZERO ZOVU BALIJEM URALA: Divne je tirkizne boje, a TOKSIČNO je! To ne smeta influenserima, ništa bez fotki! FOTO, VIDEO
Foto: Youtube/Printscreen

nije ni bezbedno

OVO JEZERO ZOVU BALIJEM URALA: Divne je tirkizne boje, a TOKSIČNO je! To ne smeta influenserima, ništa bez fotki! FOTO, VIDEO

Planeta -

Kako su putovanja ograničena zbog pandemije koronavirusa, Rusi su počeli da posećuju zanimljive destinacije unutar svoje zemlje kako bi se pohvalili slikama na društvenim mrežama.

Tako je ponovo u žižu javnosti dospelo jezero koje zbog lepe tirkizne boje vode zovu "Balijem Urala". To ne bi bilo ništa neobično da jezero zapravo nije toksično.

Iako izgleda sjajno na fotografijama, kupanje nije preporučljivo, a sama azurna boja dolazi od opasnih hemikalija koje su nastale kao rezultat reakcije između minerala kaolina, koji se koristi u proizvodnji keramike, i vode.

U blizini se, naime, nalazi kamenolom Kaolin, u Kištimu, nedaleko od Čeljabinska.

Jezero je prvi put poprimilo ovu boju 2011. godine kada su lokalni vlasnici kamenoloma prestali da ispumpavaju tečnost iz ove oblasti i onda je sve počelo da se plavi. Surovo industrijsko mesto postalo je popularna turistička destinacija.

"Iako ima dosta jezera oko Kištima, posetioci preferiraju ovo. Zapravo, pristup kamenolomu je zabranjen i ovde nije bezbedno, ali vlasnici se prave ludi", rekla je Alina Šmarina iz Turistike organizacije Kištima.

Inače, grad Kištim je 50-ih godina prošlog veka bio centar velikog nuklearnog akcidenta, kada je zbog havarije u nuklearnoj centrali Majak oko 10.000 ljudi moralo da bude evakuisano. To je i danas jedna od najgorih nuklearnih katastrofa u istoriji, odmah posle Černobilja i Fukušime.

Iako su nejasni izveštaji ukazivali na katastrofalnu nesreću Sovjeta koja je pogodila i susedne države, strani mediji su počeli o tome da pišu tek u aprilu 1958., a tek je 1976 objavljen prava razmera katastrofe.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track