Najnovije vesti

RUSIJA REGISTROVALA SPUTNJIK LAJT: Dovoljna jedna doza! Jednokomponentna vakcina protiv korone efikasna 79,4 odsto!
Foto: Twitter video prtscr / Sputnik V

revolucionarno

RUSIJA REGISTROVALA SPUTNJIK LAJT: Dovoljna jedna doza! Jednokomponentna vakcina protiv korone efikasna 79,4 odsto!

Planeta

Jednokomponentna vakcina protiv virusa korona Sputnjik lajt registrovana je u Rusiji, a njena efikasnost iznosi 79,4 odsto, što je više nego kod mnogih vakcina sa dve doze, saopštio je ruski Fond za direktne investicije (RFPI).

"Ministarstvo zdravlja Rusije, Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju 'Gamaleja' i RFPI saopštavaju da je registrovana jednokomponentna vakcina protiv virusa korona Sputnjik lajt. Efikasnost jednokomponentne vakcine iznosi 79,4 odsto od 28. dana nakon imunizacije. Stopa efikasnosti od oko 80 odsto premašuje stope efikasnosti mnogih vakcina koje zahtevaju dve doze", navodi se u saopštenju.

Precizirano je da je procena efikasnosti izvršena na osnovu podataka Rusa koji su primili samo jednu dozu u okviru programa masovne vakcinacije i koji iz bilo kog razloga nisu dobili drugu dozu u periodu od 5. decembra 2020. do 15. aprila 2021. godine. 

Prema laboratortijskim istraživanjima centra Gamaleja, vakcina Sputnjik lajt je efikasna protiv svih novih sojeva virusa korona, dodaje se u saopštenju Fonda.

"Nisu registrovane ozbiljne neželjene reakcije nakon imunizacije vakcinom Sputnjik lajt", precizirano je u saopštenju. 

Vakcina Sputnjik lajt je prva komponenta vakcine Sputnjik V" - rekombinantni adenovirusni vektor čoveka 26. serotipa (rAd26).

"Sputnjik lajt ne zahteva specijalne uslove za čuvanje i logistiku, a cena je pristupačna - manje od 10 dolara" prenosi Sputnjik. 

Šema primene sa jednom dozom omogućava da se za kratko vreme vakciniše veliki broj ljudi.

Šef RFPI Kiril Dmitrijev je istakao da Sputnjik V ostaje glavno sredstvo za vakcinaciju protiv korone u Rusiji, dok će se jednokomponentna vakcina Sputnjik lajt izvoziti u inostranstvo.

Ruski fond saopštava da je prvu dozu vakcine Sputnjik V širom sveta primilo više od 20 miliona ljudi do 5. maja.

"Pritom, nisu zabeleženi slučajevi moždane sinovenske tromboze (Cerebral Venous Sinus Thrombosis, CVST)", precizirano je u saopštenju.

Ističe se da proizvodnja vakcine ispunjava najstrože standarde sa temeljnom procedurom sa četiri faze prečišćavanja vakcine.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: Twitter video prtscr / Sputnik V

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja