LJUBAVNA PISMA AMERIČKOG PREDSEDNIKA: Evo šta je Kenedi pisao svojoj ljubavnici, švedskoj aristokratkinji VIDEO
Foto: Profimedia

aukcija

LJUBAVNA PISMA AMERIČKOG PREDSEDNIKA: Evo šta je Kenedi pisao svojoj ljubavnici, švedskoj aristokratkinji VIDEO

Planeta -

Serija ljubavnih pisama, koja je predsednik Džon F. Kenedi ručno napisao svojoj švedskoj ljubavnici, ponuđena je na prodaju na aukciji u Bostonu.

Intimna pisma - upućena Gunili von Post, aristokratkinji koju je upoznao nedeljama pre braka sa Žeklin Buvije 1953. godine - otkrivaju da je Kenedi njihovo zajedničko vreme opisao kao „svetlo sećanje na moj život“. Kolekcija od osam stranica, koja uključuje jedno celo pismo i dve delimične poruke, potiču iz lične kolekcije Von Post i očekuje se da će doneti preko 30.000 američkih dolara. Von Post je preminula 2011. godine i pre njene smrti napisala je memoare iz 1997. godine o svojoj vezi sa bivšim predsednikom pod nazivom "Ljubav, Džek".

Pisana između 1955. i 1956. godine, ljubavna pisma prethode Kenedijevom predsedništvu. U to vreme službovao je kao senator u Masačusetsu, a beleške su pisane na papiru sa logom Senata Sjedinjenih Država.

U njima se Kenedi osvrnuo na romantično putovanje para u Švedsku i odgovorio na vesti da je Von Postova udata. Budući predsednik rekao je Von Postovoj da je „nestrpljiv“ da je vidi, nazvavši je u jednom pismu „divnom“. U drugom se potpisao jednostavno kao „Džek“.

Von Post i Kenedi su se prvi put sreli u leto 1953. u Kanu, samo nekoliko nedelja pre venčanja Kenedija i Buvijeove 12. septembra. Prema RR Auction, kasnije su „proveli vrlo blaženu i intimnu nedelju usavršavajući vezu“ u Švedskoj u avgustu 1955. godine - skoro dve godine otkako je Kenedio bio u braku.

Aukcijska kuća takođe je rekla da su "njegov napor u ime Kennedija da okonča svoj brak i da je dovede u Sjedinjene Države" osujetili njegov otac, njegove političke ambicije i uzajamna osetljivost Kenedija i von Posta na pobačaj koji je pretrpela Žaklina 1955. godine . "

U pismu iz februara 1956, izgleda da je Kenedi odgovorio na vesti o braku Von Postove sa zemljoposednikom Andersom Ekmanom. Napisao je, „Moram da kažem da sam bio tužan kad sam saznao da, ipak, ne dolazite u SAD i venčavate se sa farmerom“.

Osvrnuvši se na putovanje para u Švedsku, on je nastavio, "Planirao sam da se vratim sledećeg leta da te vidim ... i sada šta će se dogoditi. U svakom slučaju obavesti me šta ćeš raditi.

"Ako se ne udaš, dođi (u Ameriku) onako kako bih voleo da te vidim. Prošlo leto sam se divno proveo s tobom. To je svetlo sećanje na moj život - divan si i nedostaješ mi," zaključio je.

Par će se videti samo još jednom, 1958. godine na svečanosti Valdorf Astoria, rekla je aukcijska kuća. Oboje su prisustvovali sa svojim partnerima, a Von Postova je u to vreme bila trudna.

Internet nadmetanje za pisma trenutno je u toku i završiće se 12. maja. Oni su deo veće prodaje predsedničkih suvenira, koja takođe uključuje fotografije sa ličnim potpisima i lična pisma Abrahama Linkolna.

Nije prvi put da RR Auction nudi prepisku između Kenedija i ljubavnice. Još jedno ljubavno pismo na četiri stranice koje je Kenedi napisao drugom ljubavnom interesu - za koga se veruje da je Meri Mejer - takođe je otišlo tamo pod čekić 2016. Pismo je datirano oktobra 1963, mesec dana pre njegovog ubistva, i nikada nije poslato.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track