JEDVA PREŽIVELA Od napada ajkule i posle 10 godina ima posledice, ali je to nije sprečilo da ovoj ugroženoj vrsti pomaže
Foto: Printscreen Instagram/lisa.mondy

plemenita misija

JEDVA PREŽIVELA Od napada ajkule i posle 10 godina ima posledice, ali je to nije sprečilo da ovoj ugroženoj vrsti pomaže

Planeta -

Lisa Mondi je aktivistkinja koja se zalaže za zaštitu velike bele ajkule, predatora od kojeg je zamalo izgubila život.

Pre deset godina, ova Australijanka iz Port Stivensa napadnuta je dok je surfovala sa prijateljima. Pala je sa daske u vodu i tada je na nju nasrnula ajkula duga četiri metra. Lisa kaže da se napada seća kao da je bio juče.

"Došla je odjednom iz dubine, velikom brzinom. Moja ruka bila joj je odmah uz glavu. Otvorila je čeljusti, u suštini gledala sam joj u grlo", ispričala je Lisa.

"Pošto me je zgrabila, nastavila je da pliva sa mojom rukom u zubima, povela me je sa sobom", rekla je Lisa.

Ipak, u trenutku kada je "stisak popustio", Lisa je uspela da pobegne i ispliva na površinu vode. U akciji spasavanja učestvovao je i helikopter kojim je prevezena u bolnicu "Džon Hanter".

Provela je čak 16 sati na operaciji. Sećanja na stravični napad i iskustvo blizine smrti, i dalje je prate. Tu su i fizičke posledice. Lisa Mondi još nema punu funkciju leve ruke i ima ožiljke na licu, vratu i nadlaktici.

Nakon što je pretrpela takvu životnu traumu, poslednje što biste pomislili je da bi Lisa počela da radi na zaštiti vrste životinja koja ju je napala. Lisa je to upravo i učinila i danas je aktivista "u misiji spasavanja morskih pasa".

Mreže koje se postavljaju kao zaštita za kupače na plažama širom Australije svake godine ubiju na stotine morskih životinja, uključujući i ugrožene vrste.

Lisa upravo lobira protiv takvih mera i bori se protiv lova velikih belih ajkula, koje u većini primorskih zemalja imaju status zaštićene životinje.

Nedavno se u toj misiji, udružila sa morskim biologom iz Njukasla Robom Kararom, koji je dizajnirao maskirno odelo za plivanje i dasku za surfovanje, kako bi kupači i surferi bili manje uočljivi u vodi, i kako ih ajkule teže uočile.

Na dan obeležavanja desete godišnjice napada, Lisa je sebi poklonila tetovažu i to u vidu - ajkule.

Kaže da se oseća srećnom što je ostala živa i da je iz traumatičnog iskustva uspela da izvuče nešto pozitivno, a to je upravo borba za zaštitu ove jedinstvene životinje.

Velika bela ajkula može biti duga i više od šest metara, a njen životni vek se procenjuje na oko 70 godina. Nema neprijatelja u prirodi, osim orke (kita ubice). Može da pliva i na dubinama od 1.200 metara. Pored riba i delfina, voli da lovi i foke, vidre, ptice...

Kurir.rs/9news.com.au

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track