AMERI TVRDE: KINEZI SE PREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT Ali sa oružjem koje je malo ko smatrao ozbiljnim VIDEO
Foto: Shutterstock

opasno

AMERI TVRDE: KINEZI SE PREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT Ali sa oružjem koje je malo ko smatrao ozbiljnim VIDEO

Planeta -

Kineski naučnici su se tokom poslednjih šest godina pripremali za Treći svetski rat u kojem će se borba voditi biološkim i genetskim oružjem, uključujući koronavirus, prema dokumentu do kojeg su došli američki istražitelji, prenosi Dejli Mejl.

Senzacionalni dokument tvrdi da će biti "glavno oružje za pobedu" u takvom sukobu, a čak navodi i savršene uslove za puštanje biološkog oružja, dokumentujući uticaj koji bi imao na "neprijateljski medicinski sistem".

Taj najnoviji dokaz da je Peking još 2015. razmatrao vojni potencijal SARS koronavirusa izazvao je nove strahove zbog uzroka pandemije Covida-19, a neki zvaničnici i dalje veruju da je virus mogao pobeći iz kineske laboratorije.

Dokumentacija naučnika Narodne oslobodilačke vojske i zdravstvenih zvaničnika odnosi se na ispitivanje manipulacija bolestima u cilju proizvodnje oružja "na način koji nikada ranije nije viđen". Visoki vladini zvaničnici kažu da to "izaziva veliku zabrinutost" zbog namera bliskih kineskom predsedniku Si Đinpingu usred sve većeg straha od nedostatka regulacije laboratorijskih aktivnosti.

Autori dokumenta insistiraju na tome da će treći svetski rat biti "biološki", za razliku od prva dva rata, koji su opisani kao hemijski ili nuklearni. Pozivajući se na istraživanje koje je nagovestilo da su ih dve atomske bombe bačene na Japan prisilile na predaju, što je dovelo do kraja Drugog svetskog rata, oni tvrde da će biološko oružje biti "glavno oružje za pobedu" u sledećem svetskom ratu.

Dokument takođe postavlja idealne uslove za oslobađanje biološkog oružja i nanošenje maksimalne štete. Naučnici tvrde da se takvi napadi ne bi trebali izvoditi usred vedrog dana, jer intenzivna sunčeva svetlost može oštetiti patogene, a kiša ili sneg mogu uticati na čestice aerosola. Umesto toga, biološko oružje treba bacati noću ili u zoru, sumrak ili po oblačnom vremenu, sa "stabilnim smerom vetra ... tako da aerosol može da leti do ciljanog područja".

Istraživanje takođe napominje da bi takav napad rezultirao prilivom pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje, što bi onda moglo "prouzrokovati kolaps neprijateljskog medicinskog sistema".

Druga briga tiče se kineskog istraživanja genetske modifikacije "Getting Function" na Institutu za virusologiju u Vuhanu, smeštenom u blizini mesta gde je otkriveno prvo izbijanje virusa SARS-CoV-2, u kojem virolozi stvaraju nove viruse za koje se tvrdi da su više zarazan. i smrtonosniji.

Poslanik Tom Tugendhat, predsednik odbora za spoljne poslove, rekao je: "Ovaj dokument izaziva veliku zabrinutost zbog ambicija nekih od onih koji savetuju najviše rukovodstvo stranke. "Čak i pod najstrožom kontrolom, ovo oružje je opasno".

Stručnjak za hemijsko oružje Hamish de Bretton-Gordon rekao je: "Kina je osujetila sve pokušaje regulisanja i praćenja upravljanja svojim laboratorijama u kojima bi se moglo vršiti takvo eksperimentisanje".

Otkriće iz knjige "Šta se zaista dogodilo u Vuhanu" objavljeno je juče u časopisu The Australian. U dokumentu "Nove vrste veštačkih virusa kao genetičko biološko oružje" stoji: "Prateći razvoj u drugim naučnim oblastima, postignut je veliki napredak u isporuci bioloških sredstava. Na primer, novootkrivena sposobnost zamrzavanja i sušenja mikroorganizama omogućila je skladištenje bioloških agenasa i njihovu aerosolizaciju tokom napada. "

Analitičari tvrde da je 18 autora dokumenta radilo u "rizičnim" laboratorijama. Piter Dženings, izvršni direktor australijskog Instituta za stratešku politiku, takođe je izrazio zabrinutost zbog kineskih bioloških istraživanja koronavirusa koja bi u budućnosti mogla da se koriste kao oružje. "Nema jasne razlike u mogućnostima istraživanja, jer da li će se ono koristiti u napadu ili odbrani nije odluka koju bi ti naučnici doneli", rekao je.

"Ako gradite veštine navodno da biste zaštitili svoju vojsku od biološkog napada, istovremeno joj dajete mogućnost upotrebe ovog oružja u napadu. Ne možete razdvojiti to dvoje ", dodao je. Obaveštajne agencije sumnjaju da je Kovid-19 možda rezultat nenamjernog curenja iz laboratorije u Vuhanu, ali još uvek nema dokaza koji bi ukazivali na to da je namerno pušten, piše Dejli Mejl.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track