KORONA JE ZA SVETSKE BOGATAŠE BILA MAJKA: Broj milijardera raste, a evo koje susedne države imaju superbogate! VIDEO
Foto: Profimedia

bruka

KORONA JE ZA SVETSKE BOGATAŠE BILA MAJKA: Broj milijardera raste, a evo koje susedne države imaju superbogate! VIDEO

Planeta -

Prošla godina bila je više nego dobra za milijardere, uključujući i evropske. Prema Forbsovoj listi milijardera za 2021. godinu, Evropa sada ima čak 628 milijardera - 117 više nego godinu ranije.

A njihovo ukupno bogatstvo je čak 3 biliona dolara - biliona dolara više nego godinu dana ranije, piše Forbs. Iz ovoga je jasno da evropski milijarderi, poput milijardera u ostatku sveta, nisu posebno pogođeni koronom. Upravo suprotno.

Podsetimo, broj milijardera u svetu narastao je za čak 30 odsto, prema godišnjem izveštaju prestižnog poslovnog magazina Forbs - sada ih je 2755, od kojih je 493 novih članova ovog elitnog kluba. Gotovo 90% njih danas je bogatije nego što je bilo pre pandemije.

Ukupno bogatstvo milijardera poraslo je za čak 8 biliona dolara prošle godine i sada iznosi oko 13 triliona dolara, navodi se u izveštaju Forbsa.

Inače, najbogatiji čovek na svetu ponovo je zvanično osnivač i izvršni direktor (iako će ove godine odstupiti sa te funkcije) giganta za onlajn kupovinu Amazon Džef Bezos-a. Njegova imovina procenjuje se na nadrealnih 177 milijardi dolara - za 64 milijarde više nego prošle godine.

Drugi najbogatiji (donedavno prvi) je Ilon Mask, osnivač, izvršni direktor i najveći akcionar (21%) proizvođača električnih automobila Tesla, koji sada teži 151 milijardu dolara, punih 126 milijardi više nego prošle godine.

Treći najbogatiji čovek na svetu i najbogatiji Evropljanin je Francuz Bernard Arno sa porodicom čija LVMH korporacija Moet Hennessi Luj Viton drži oko 70 elitnih brendova kao što su Lui Viton, Kristijan Dior, Živenši i Henesi. Njegovo bogatstvo poraslo je za čak 74 milijarde dolara i sada iznosi 150 milijardi dolara.

Četvrti najbogatiji čovek na svetu i drugi najbogatiji Evropljanin je Španac Amansio Ortega, vlasnik lanca odeće Zara, koji je „težak“ sa 77 milijardi dolara - 22 milijarde više od 2020. Na Forbesovoj listi zauzima 11. mesto.

A odmah iza njega je Francuskinja Francsoa Betenkort Majers sa porodicom, ćerkom i naslednicom Lilijan koja je umrla 2017. godine, a koja je bila ćerka Judžaina Šulera, osnivača kozmetičkog giganta L’Oreal. Takođe je najbogatija žena na svetu sa 73,6 milijardi dolara, što je 24,7 milijardi dolara više u odnosu na 2020. godinu.

Četvrti najbogatiji Evropljanin takođe dolazi iz Francuske, zemlje sa ukupno 42 milijardera (zajedno imaju 512 milijardi dolara). Ovo je Fransoa Pino sa porodicom, vlasnik grupe Kering . Njegovo bogatstvo je 42,3 milijarde dolara, 15 više nego 2020.

Iako Nemačka ima najviše milijardera u Evropi - čak 136, sa ukupnim bogatstvom od 635 milijardi dolara - najbogatiji Nemac, odnosno Nemac, zauzima tek 38. mesto na svetu. To su Beate Hejster i Karl Albreht mlađi, deca Karla Albrehta starijeg, osnivača lanca supermarketa Aldi i petog najbogatijeg Evropljana. Oni su „teški“ 39,2 milijarde dolara, 6 više nego 2020.

Šesti najbogatiji Evropljanin je još jedan Nemac - Diter Švarc, vlasnik grupe Švarc koja upravlja lancima supermarketa Lidl i Kaufland. Švarcovo bogatstvo je 32,7 milijardi dolara.

Na sedmom mestu imamo i jednog Italijana. Đovanai Ferero, izvršni direktor, bivši direktor i većinski vlasnik odevnog giganta Ferero Group, koji je osnovao njegov deda Pietro Ferero. 2018. godine Ferero Group kupila je američku podružnicu švajcarskog prehrambenog giganta Nestle za 2,8 milijardi dolara.

Nemačka ima 136 milijardera, Rusija 117, Velika Britanija 56 Evropska zemlja sa najviše milijardera iza Nemačke je Rusija, sa 117 milijardera koji imaju ukupno 583,9 milijardi dolara bogatstva. A najbogatiji Rus, bar prema zvaničnim podacima, je Aleksej Mordašov sa porodicom, „teških“ 32,6 milijardi dolara. Mordašov je većinski vlasnik i bivši vlasnik proizvođača čelika Severstal.

Velika Britanija ima 56 milijardera sa ukupnim bogatstvom od 213 milijardi dolara, a najbogatiji Britanac je Džejms Retklif. Međutim, sa 17 milijardi dolara (6 milijardi više nego 2020), on je tek na 117. mestu Forbsove liste. Retklif je osnivač, izvršni direktor i većinski vlasnik hemijskog giganta Ineos.

Monako na prvom mestu milijardera, zatim Lihtenštajn i Island Naravno, realniju sliku o tome koje evropske države imaju najviše milijardera dobićemo ako pogledamo broj milijardera na milion stanovnika u svakoj zemlji. Dakle, gledajući to, vidimo da je majušni Monako, koji ima tri milijardera, na prvom mestu sa čak 76,9 milijardera na milion stanovnika.

Sledeća je druga mikro-država - Lihtenštajn, koja ima jednog milijardera, ali čak 26 milijardera na milion stanovnika. Treći je Island sa 2 milijardera ili 5,61 na milion stanovnika.

Na četvrtom mestu je, ne neočekivano, Švajcarska sa svojih 40 milijardera, ili 4,68 na milion stanovnika. Najbogatiji Švajcarac je Đanluiđi Aponte sa suprugom Rafaelom. Njihov brodski gigant MSC doneo im je bogatstvo od 10,6 milijardi dolara.

Kipar je na petom mestu sa 5 milijardi ere, ili 4,3 na milion stanovnika. Najbogatiji Kipranin je naftno-gasni magnat Džon Fredriksen, Norvežanin po rođenju, sa bogatstvom od 10,4 milijarde dolara.

Na sedmom mestu je Švedska sa čak 41 milijarderom, ili 4 na milion stanovnika. Najbogatiji Šveđanin je Stefan Person, bivši direktor, većinski vlasnik i sin osnivača odevnog giganta H&M. Perrsonovo bogatstvo je 21,3 milijarde dolara.

Na osmom, devetom i desetom mestu na milion stanovnika su Norveška sa 12 milijardera, Gruzija sa 2 i Irska sa 9. Ukupno 29 evropskih zemalja ima najmanje jednog milijardera, a u poslednjih nekoliko godina Mađarska i Slovačka pridružile su se klubu sa po jedan milijarder.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track