OPREZNA TRGOVINA: Evropske berze stagniraju posle prošlonedeljnog skoka, na azijskim cene deonica rastu
Foto: AP

oper posle rekorda

OPREZNA TRGOVINA: Evropske berze stagniraju posle prošlonedeljnog skoka, na azijskim cene deonica rastu

Planeta -

Na evropskim berzama se trguje oprezno, nakon što su prošle sedmice cene deonica porasle kada je STOXX 600 indeks dostigao rekordnu vrednost.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je u 9:30 sati gotovo nepromenjen u odnosu na petak. Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,05 posto, na 7133 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,10 posto, na 15.385 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 6368 bodova.

Najviše su jutros skočile cene deonica u rudarskom sektoru, u proseku 2,1 posto, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka privrede, a time i jačanje potražnje za sirovinama, prenosi Hina.

Sa druge strane, cene deonica u tehnološkom sektoru pale su u proseku 1,1 posto.

A na azijskim berzama cene deonica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, oko 9:30 sati bio u plusu 0,4 posto.

Na Tokijskoj berzi, Nikei indeks je ojačao 0,55 posto, na 29.518 bodova.

Azijske ulagače ohrabrili su novi rekord Dau Džonsa i S&P 500 indeksa na Vol Stritu u petak, posle očekivanja da će američki Fed nastaviti sa izuzetno popustljivom monetarnom politikom nakon razočaravajućeg podatka o zapošljavanju u SAD-u.

Naime, objavljeno je da je u aprilu broj zaposlenih porastao za samo 266.000 dok se očekivao rast za gotovo milion.

Usporavanje rasta zaposlenosti iznenadilo je mnoge ekonomiste, koji su prognozirali ubrzani ekonomski oporavak i nastavak rasta potražnje za radnicima.

Takvi podaci sa tržišta rada ublažili su zabrinutosti ulagača da bi Fed uskoro mogao da promeni svoju ultra-popustljivu monetarnu politiku, koja uključuje držanje kamatnih stopa na rekordno niskom nivou i masovno kupovanje državnih obveznica.

"Ovo je još jedan slučaj kada je 'loša vest dobra vest'. Rast broja zaposlenih za 266.000 bio bi impresivan u normalna vremena, no sada je to šokiralo ulagače jer se očekivao gotovo četiri puta veći broj", pišu analitičari ANZ banke.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track