HAOS U JERUSALIMU SE NE SMIRUJE: Šok bombe, vodeni topovi i sukobi policije i demonstranata od ranog jutra VIDEO
Foto: EPA/ATEF SAFADI

kurcšlus

HAOS U JERUSALIMU SE NE SMIRUJE: Šok bombe, vodeni topovi i sukobi policije i demonstranata od ranog jutra VIDEO

Planeta -

Veliki sukobi izbili su danas u Hramovnoj gori u istočnom Jerusalimu.

Palestinsko društvo crveni polumesec saopštilo je da je više od 270 Palestinaca povređeno u neredima, od kojih je više od 200 prebačeno u bolnicu a jedna osoba je u kritičnom stanju.

Izraelska policija prijavila je 60 povređenih i dvoje hospitalizovanih.

Do sukoba je došlo kada je policija upala na Hramovnu goru nakon što se na hiljade Palestinaca sakupilo tamo tokom noći, a na napade policija je odgovorila šok bombama i gumenim mecima, prenosi Rojters.

Izraelski mediji prenose da je Jevrejima sada zabranjen pristup Hramovnoj gori iz straha da bi situacija mogla dodatno da se pogorša.

Policija je dodala da je izvela na hiljade svojih pripadnika na ulice Jerusalima, kako bi čuvali mir.

Istovremeno, Palestinci žele istočni Jerusalim da bude njihov glavni grad države koju traže unutar okupirane Zapadnoe obale i Gaze.

U nedelju uveče je došlo do žesotkih okršaja između palestinskih demonstranata i izraelske policije, a najmanje 25 osoba je povredjeno i 23 uhapšeno. Hramovna gora je sveto mesto i za Izraelce i za Palestince.

Na ovom mestu se nalazi džamija Al-Aksa, treće najsvetije mesto u islamu, a Jevreji ga poštuju kao svoje najsvetije mesto, gde su stajala oba biblijska hrama, dodaje Tajms of Izrael.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track