HAOS U JERUSALIMU Gori drveće oko džamije Al Aksa! Jedni kukaju drugi slave! Nasilje eskaliralo (VIDEO)
Foto: Twitter

Bliski istok

HAOS U JERUSALIMU Gori drveće oko džamije Al Aksa! Jedni kukaju drugi slave! Nasilje eskaliralo (VIDEO)

Planeta -

Talas nasilja zahvatio je danas izrael kada je lanisrana salva raketa iz Gaze posle pretnje Hamasa.

islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze, objavio je danas ultimatum Izraelu, zahtevajući povlačenje svih izraelskih bezbednosnih snaga sa Brda Hrama i arapskog kvarta Šeik Džarah u Jerusalimu do 18 sati po lokalnom vremenu.

Takođe je zatraženo da se u istom roku oslobode Palestinci pritvoreni tokom proteklih dana sukoba.

Abu Obeida, portparol vojnog krila Hamasa je potvrdio da je raketni napad odgovor na izraelske "zločine i agresiju u Jerusalimu", preneo je AP.

"To je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume", rekao je on, zapretivši novim udarima ako Izrael ponovo napadne svetilište na kome se nalazi džamija Al Aksa ili protera palestinske porodice iz kvarta u istočnom Jerusalimu.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci da gori drveće oko džamije Al Aksa koja se jednim od najsvetijih mesta u Islamu.

Al Aksa džamija je u Starom gradu u Jerusalimu jedno od najpoznatijih muslimanskih svetilišta. U bukvalnom prevodu sa arapskog jezika ime ove džamije glasi „najdalja džamija“. Al Aksa se nalazi na Hramovnoj gori, mestu gde se nekada nalazio Jerusalimski hram. Ovaj hram je do temelja srušen u 1. veku, nakon neuspele jevrejske pobune protiv Rimljana. Nakon razaranja, Jevrejima je bio zabranjen ulazak u Jerusalim. Pošto su ga preoteli od hrišćanske Vizantije grad su zauzeli muslimani, koji su na mestu nekadašnjeg hrama sazidali džamiju. Zapadni zid koji opasuje uzvišenje na kome se nalazi Al Aksa, smatra se jedinim ostatkom Irodovog hrama i predstavlja najsvetije mesto za Jevreje koji ga nazivaju i Zidom plača.

Al Aksa se nalazi na brdu Moriji, gde je, prema Bibliji, praotac Avram (Ibrahim) doveo sina Isaka (Ishaka) da ga žrtvuje, kako bi pokazao svoju vernost Bogu. Ta stena se još uvek nalazi u sredini Al Akse. Jevrejski kralj Solomon na tom mestu u 10. veku pre Hrista podigao je Prvi veliki jerusalimski hram, kog su 586. godine pre Hrista porušili Vavilonci. Na istom mestu je krajem 6. veka pH ponovo izgrađen Drugi hram, ali on je porušen 70. godine nove ere od strane Rimljana.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track