AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR: Raketiranje Izraela iz Gaze mora odmah da prestane
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Oglasio se Entoni Blinken

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR: Raketiranje Izraela iz Gaze mora odmah da prestane

Planeta -

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas da bi raketni napadi na Izrael iz Pojasa Gaze trebalo "odmah" da budu obustavljeni i pozvao je sve strane da preduzmu neophodne korake u cilju smanjenja napetosti.

"Veoma smo fokusirani na situaciju u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i duboko zabrinuti zbog raketnih napada iz Pojasa Gaze koji moraju odmah biti obustavljeni, izjavio je Blinken uoči sastanka sa ministrom spoljnih poslova Jordana Aimanom Safadijem koji je pozvao SAD da odigraju lidersku ulogu i doprinesu smanjenju nasilja, prenosi Rojters.

Blinken je takođe izrazio zabrinutost zbog nasilja i ''provokativnih akcija'' u i oko Haram al-Šarifa, brda u starom jezgru Jerusalima koje Jevreji zovu Brdo hrama.

Tenzije rastu u Izraelu poslednjih dana, a samo večeras je, u izraelskim raketnim napadima na Pojas Gaze, poginulo najmanje 20 osoba, među njima i devetoro dece, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, dok agencije prenose da je u napadima povređeno više od 60 ljudi.

Izraelska vojska prethodno je potvrdila da je izvela raketne napade na Pojas Gaze, navodeći da su u raketnim udarima poginula trojica pripadnika Hamasa koji je prethodno raketirao Jerusalim posle isteka ultimatuma upućenog izraelskoj vladi da povuče bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa, preneo je ranije AP.

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track