DOBRE VESTI: U poslednjih 20 godina ponovo izrasla šuma veličine Francuske, ali stručnjaci kažu da je pred nama dug put
Foto: DM

nada

DOBRE VESTI: U poslednjih 20 godina ponovo izrasla šuma veličine Francuske, ali stručnjaci kažu da je pred nama dug put

Planeta -

U poslednjih 20 godina prirodno je ponovno izraslo područje šume veličine Francuske, pokazala je studija.

Obnovljene šume imaju potencijal da upiju ekvivalent od 5,9 gigatona ugljen dioksida, što je više od godišnje emisije u SAD-u, kažu stručnjaci. Tim Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) je za izradu mape obnovljenih šuma koristio satelitske podatke, piše BBC.

Obnova šuma uključuje obnavljanje prirodnog šumskog zemljišta uz malo intervencija (ograđivanje stoke, uklanjanje invazivnih biljaka, sadnje novog drveća) ili bez ikakvih intervencija

Vilijam Boldvin-Kantelo iz WWF-a kaže da je obnova šuma često "jeftinija, bogatija ugljenikom i bolja za biološku raznolikost od aktivno zasađenih šuma". Ipak, upozorava da se obnova šuma ne može uzimati zdravo za gotovo: "Da bismo izbegli opasne klimatske promene, moramo da učinimo dve stvari: da zaustavimo krčenje šuma i obnovimo prirodne šume".

Krčenje šuma još uvek "uzima" milione hektara svake godine, a to je znatno veće područje nego što se obnovi, dodao je on. Da bi se iskoristio potencijal šuma kao rešenja za klimatske promene, potrebna je podrška obnavljanju šuma ali i odlučnija borba protiv deforestacije, dodao je Boldvin-Kantelo.

Šume u Brazilu daju nam razlog za nadu, sa površinom otprilike veličine Holandije koja je od 2000. godine izrasla ponovno, navodi se u studiji. U tajgama severne Mongolije se 1,2 miliona hektara šume obnovilo u poslednjih 20 godina, a regeneracije ima i u centralnoj Africi i Kanadi.

Ali istraživači upozoravaju da se šume širom sveta suočavaju sa "ozbiljnim pretnjama".

Uprkos "ohrabrujućim znakcima" registrovanim u šumama u Brazilu, krčenje šuma je takvo da šumsko područje mora više nego da se udvostruči da bi se dostigao minimalni prag očuvanja, navode stručnjaci WWF-a.

Jedan od najjednostavnijih načina uklanjanja ugljen dioksida iz vazduha je sadnja drveća. Naučnici međutim upozoravaju da je potrebno zasaditi odgovarajuće drveće na odgovarajuće mesto da bi se postigli najbolji efekti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track