Najnovije vesti

KATASTROFA U INDIJI: Rekordan broj umrlih od korone u jednom danu - 4.205, lekari kažu da ih je 10 puta više!
Foto: EPA / IDREES MOHAMMED

crni rekord

KATASTROFA U INDIJI: Rekordan broj umrlih od korone u jednom danu - 4.205, lekari kažu da ih je 10 puta više!

Planeta

Indija je danas potvrdila novih 4.205 smrtnih slučajeva od koronavirusa, što je rekordan broj preminulih u jednom danu.

Istovremeno, u toj zemlji registrovan je i 348.421 nov slučaj zaraze.

Sa današnjim podacima ministarstva zdravlja ukupan broj slučajeva u Indiji premašio je 23 miliona, a ukupan broj preminulih dostigao 250.000.

Stručnjaci veruju da zvanični brojevi ne prikazuju stvarne razmere epidemije, i da one mogu biti i pet do 10 puta veće, prenosi Rojters.

Indijska kriva infekcije kovid -19 možda pokazuje rane znakove poravnanja, ali pad broja novih infekcija verovatno će biti spor i nije moguće potvrditi da je dostignut vrhunac, smatra indijski virolog Šahid Džamil.

Veoma jak drugi talas infekcija kovida-19 u Indiji proširio se iz velikih gradova na manja mesta i na selo, na šta krhki zdravstveni sistem koji je loše opremljen za krizu ovih razmera ne može da odgovori.

Vakcine takođe nedostaju, posebno u državi Maharaštra oko finansijskog centra Mumbaija i glavnom gradu Nju Delhiju, koji su najteže pogođeni regioni Indije.

U izveštaju objavljenom danas Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je varijanta virusa B.1.617, koja je prvi put identifikovana u Indiji, do sada potvrđena u najmanje još 44 zemlje. SZO je ovaj soj označila kao mutaciju koja zabrinjava i zahteva pojačano praćenje i analizu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja