PROMENA POLITIKE: Ilon Mask poručio da zbog klimatskih promena Tesla više ne prihvata bitkoine
Foto: AP / John Raoux

štedi struju

PROMENA POLITIKE: Ilon Mask poručio da zbog klimatskih promena Tesla više ne prihvata bitkoine

Planeta -

Mesec i po dana nakon što je poručio kupcima da njegove e-automobile mogu da kupuju popularnom kriptovalutom, osnivač Tesle, Ilon Mask se predomislio. Tesla je suspendovala kupovinu vozila uz pomoć bitkoina iz brige da će to uticati na klimatske promene.

Kada je kompanija Tesla u martu saopštila da će prihvatati kriptovalute, naišla je na žestoke kritike nekih investitora i boraca za ljudska prava. Proizvođač električnih vozila je u februaru otkrio da su kupili bitkoina u vrednosti od 1,5 milijarde dolara. Međutim, noćas su se povukli.

"Zabrinuti smo zbog rapidnog povećanja upotrebe fosilnih goriva za rudarenje i transakcije bitkoina, naročito uglja koji ima najgore emisije od svih. Kriptovalute su dobra ideja... ali ne ako će prirodna sredina platiti visoku cenu", naveo je Mask.

On je dodao i da njegova kompanija neće prodati nijedan svoj bitkoin i da će ga ponovo koristiti kada se rudarenje prebaci na održivije izvore energije.

Analitičari kažu da je promena u politici rezultat strahovanja da će Tesla ostati bez investitora koji su fokusirani na održivi razvoj i klimatske promene.

"Pitanja prirodne sredine i odgovorne korporativne politike su sada glavna motivacija za mnoge investitore i Tesla kao kompanija fokusirana na čistu energiju verovatno želi da radi u tim okvirima", rekla je BBC-u Džulihja Li iz Burman investa. "Cinici bi mogli da taj potez vide kao pokušaj Ilona Maska da utiče na tržište kriptovaluta, kao što je to i ranije radio", dodala je ona.

Mask je jedan od najistaknutijih pristalica kriptovaluta i zahvaljujući njemu nekada opskurni dogikoin je sada postao jedna od glavnih digitalnih valuta.

Bitkoin stvaraju rudari koji koriste ogromne kompjutere koji troše mnogo struje i takmiče se međusobno u rešavanju kompleksnih matematičkih slagalica. To je proces koji traži mnogo struje koja, pak, dolazi iz elektrana koje koriste fosilna goriva.

Dominacija kineskih bitkoin rudara i nedostatak motivacije da se prebace sa jeftinijeg goriva na skuplje, obnovljive izvore energije znači da brzog rešenja za ovaj problem neće biti. U Kini živi 75 posto bitkoin "majnera", a ugljenični otisak kriptovaluta jednak je jednom od 10 najvećih kineskih gradova, pokazala je nedavno sprovedena studija.

Sa druge strane, pristalice bitkoina ukazuju da tradicionalni bankarski sistem sa milionima radnika i kompjutera u klimatizovanim prostorijama takođe koristi mnogo energije koja se uglavnom dobija iz fosilnih goriva.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track