SAHRANJENE ŽRTVE MASAKRA U KAZANJU Građani se oprostili od devetoro ubijenih, napadač na školu priznao krivicu FOTO, VIDEO
Foto: EPA/ Roman Kruchinin

tragedija

SAHRANJENE ŽRTVE MASAKRA U KAZANJU Građani se oprostili od devetoro ubijenih, napadač na školu priznao krivicu FOTO, VIDEO

Planeta -

Rođaci i prijatelji nastradalih u pucnjavi u šškoli u ruskom gradu Kazanju, plakali su i grlili se tokom jučerašnje sahrane devetoro ubijenih.

Bilans stravičnog napada je sedmoro ubijenih učenika i dvoje zaposlenih i 23 ranjenih koji su hospitalizovani, u pretežno muslimanskoj republici Tatarstan, u kojoj je zbog ovog krvavog zločina juče proglašen Dan žalosti, prenosi AP.

Bokori cveća su na improvizovanom spomen-obeležžju ispred šškole br. 175 u gradu Kazanju, 700 kilometara istočno od Moskve, gde je naoružžani napadač u utorak pucao i naterao u beg učenike koji su pokužšavali da napuste šškolu, neki od njih skačući kroz prozore sa višših spratova šškolske zgrade.

Istražžitelji nisu ustanovili motiv zločina i zaššto je uhapššeni napadač, 19. godišnji Ilnaz Galijaviev, izveo smrtonosni napad na svoju bivšu školu.

On je optužžen za ubistvo i juče se pojavio pred sudom gde mu je određen dvomesečni pritvor u istražžnom zatvoru.

Ilnaz Galjavijev izjasnio se da je kriv, javio je dopisnik Tass-a iz sudnice.

"Priznao je krivicu za zločin za koji se tereti", rekao je tužilac.

Kazanj, sahrana
foto: EPA/ Roman Kruchinin

Ranije je portparol Istražnog komiteta Rusije Svetlana Petrenko saopštila da je napadač imao dijagnostifikovano oboljenje mozga 2020. godine.

Imao dozvolu za nošenje oružja

Ruski zvaničnici su ranije potvrdili da je Galijaviev ima urednu dozvolu za noššenje vatrenog oružžja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložžio je ššefu Nacionalne garde da revidira propise o posedovanju i noššenju oružžja za civile.

Nezavisni mediji su podsetili da nikakve mere za poošštravanje kontrole za posedovanje oružžja nisu primenjene, iako je Putin dao sličan nalog pre tri godine nakon ššto je 21 osoba poginula u pucnjavi u jednoj šškoli na Krimu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track