NAJMLAĐI KRIPTOMILIJARDER NA DELU Tvorac etereuma donirao više od milijardu dolara Indiji za borbu protiv korone
Foto: EPA/VALENTIN FLAURAUD

plemenito

NAJMLAĐI KRIPTOMILIJARDER NA DELU Tvorac etereuma donirao više od milijardu dolara Indiji za borbu protiv korone

Planeta -

Tvorac etereuma (ethereum) Vitalik Buterin, koji je pre nepune dve nedelje postao najmlađi poznati kriptomilijarder na svetu, donirao je više od milijardu dolara kriptovalute fondu "India kovid rilif" (India Covid Relief) i nizu drugih dobrotvornih organizacija.

Kriptovaluta etereum prošle nedelje je prvi put prešla vrednost od 3.000 dolara na nekoliko glavnih kripto-berzi što je porast od čak 325% od početka godine. A jedan od njenih osnivača, Buterin, postao je milijarder sa samo 27 godina.

Buterin je 12. maja donirao 50 biliona SHIB tokena u vrednosti od 1.2 milijarde dolara fondu India kovid rilif. U aprilu je organizaciji donirao oko 600.000 američkih dolara u obliku etera i tokena (MKR), piše "Forbs".

Rođen u Rusiji, živi u Kanadi od šeste godine

Taj mladi Rus sa kanadskim državljanstvom rođen je u gradiću Kolomna u okolini Moskve 1994., ali je sa porodicom emigrirao u Kanadu kad mu je bilo samo šest godina. Samo 15 godina kasnije, 2015., Buterin je pokrenuo etereum, koji je u međuvremenu postao druga najveća kriptovaluta na svetu.

Vitalik Buterin
foto: Youtube/TechCrunch

Pre nego što se bacio u svet kriptovaluta, Buterin je kao dete bio strastveni gejmer i godinama je igrao kultnu onlajn multiplejer igricu World of Warcraft. Odustao je, kako sam kaže, nakon što je Blizard uklonio njegovu omiljenu čaroliju u igri.

"Zaspao sam plačući i tog dana shvatio kakve užase centralizovane usluge mogu doneti", napisao je u svojoj biografiji.

Dobio 100 holjada dolara stipendije od milijardera Pitera Tiela

2012. godine osvojio je bronzanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike, a njegov ambiciozni plan kreiranja nove kriptovalute omogućila mu je, među ostalim, stipendija od 100 hiljada dolara od milijardera i investitora Pitera Tiela, namenjena studentima i mladima koji žele da pokrenu projekte izvan univerziteta, to jest "daje 100 hiljada dolara mladim ljudima koji žele da grade nove stvari umesto da sede u učionici".

Ethereum, 0359125083
foto: Profimedia

Ipak, razvoj etereuma finansiran je craudfandingom, odnosno masovnim prikupljanjem sredstava preko za to namenjenih internetskih platformi. Platforma je službeno pokrenuta 30. jula 2015. s početnom zalihom od 72 miliona koina (naziv za jedinicu kriptovalute) etera.

Forčun ga stavio na popis 40 lidera mlađih od 40

Buterina je američki poslovni časopis "Forčun" (Fortune) još 2016. stavio na svoju godišnju listu najuticajnijih lidera iz različitih domena društva, mlađih od 40 godina, nazvanu "40 ispod 40". Tamo je opisan kao "dečak genije koji stoji iza druge najpopularnije kriptovalute na svetu", koja je već tada imala tržišnu kapitalizaciju od 30 milijardi dolara.

Forbs ga je takođe 2018. uvrstio u svoj popis "najbogatijih ljudi u kriptovalutama", navodeći da njegova platforma etereum, temeljena na tehnologiji blokčejn, ima tržišnu kapitalizaciju od 100 milijardi dolara i da sarađuje sa informatičkim, energetskim i finansijskim gigantima kao što je na primer Majkrosoft. Tržišna vrednost je, ponovimo, od tada porasla na 376 milijardi dolara.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track