ŠTA SE SINOĆ DESILO U GAZI Kopnena intervencija ili ograničeni upad?! ANALIZA
Foto: EPA/HAITHAM IMAD, Printscreen/Twitter

rat

ŠTA SE SINOĆ DESILO U GAZI Kopnena intervencija ili ograničeni upad?! ANALIZA

Planeta -

Da li je počela kopnena intervencija u Gazi ili nije?! Ovo pitanje od ranog jutra se nameće širom sveta.

Manipulacije, propaganda i glasine su postale sastavni deo borbenih dejstava pa tako i u ratu Hamasa i Izraela gde se osim raketama ratuje i informacijama, a društvene mreže postaju samo sredstvo za dostizanje cilja.

Pa šta se sinoć dešavalo? Da li je bilo ili NE kopnenog upada u Gazu pitaju se svi.

Izraelska vojska kasno sinoć je paralelno sa Hamasovim raketnim napadima započela operaciju omekšavanja i neutralizaciju bar dela raketnih položaja Hamasa preciznom municijom. Nekih pola sata pred ponoć u četvrtak stigla je vest da je Izrael započeo masovni vazdušno kopneni napad. Pa da li je?

Napad je počeo, ali ne invazija kako se mislilo jer je odobrenje za totalni napad na Gazu već dato, a ostaje pitanje kada će se to dogoditi. Po svemu sudeći najverovatnije za vikend.

Pa šta se desilo sinoć, da li je bilo upada ili nije i kako je bilo ako portparol izraelske vojske tvrdi da nije, a snimci kamera koji prikazuju tenkove Merkava Mk 4 uz samu ogradu sa Gazom kako jure govore drugačije.

Zapravo radilo se o ograničenom upadu na dva sektora u dubinu teritorije Gaze kako bi se eliminisali raketni položaji brigade Al Kasam. Prvi u akciju su krenuli pripadnici brigade Golani podržani tenkovima merkava, teškim oklopnim transporterima namer i uz podršku helikoptera Apač Ah 64D. Nad Gazom u tom trenutku bilo je oko stotinjak raznih letelica koje su sprovodile odmazdu za seriju raketnih napada na Izrael.

Po svemu sudeći ograničeni upad je dao neke rezultate uz žestoko bombardovanje Gaze korišćenjem avio bombi JADAM 31,32 krstarećih raketa Delilah... Da li će doći do totalne invazije - verovatno DA, a na tu odluku uticaće mnogo faktora, a pre svega šta će se desiti danas, na dan kada je pre 73 godine Izrael proglasio nezavisnost.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track