SALVINI SLOBODAN: Sud oslobodio lidera Lige optužbi zbog politike prema migrantima!
Foto: EPA / ORIETTA SCARDINO

migrantska kriza u italiji

SALVINI SLOBODAN: Sud oslobodio lidera Lige optužbi zbog politike prema migrantima!

Planeta -

Sudija za preliminarni postupak u Kataniji danas je oslobodio lidera Lige za Sever Matea Salvinija optužbi da je grupi od 131 migranta, nakon što su spaseni na moru, odbio da dozvoli da se ukrcaju na brod obalske straže tokom nekoliko dana u julu 2019, dok je bio ministar unutrašnjih poslova.

Sudija je prihvatio zahteve koje su uputili i odbrana i tužilaštvo da odustane od tog slučaja i da ne pošalje Salvinija na dalje suđenje, prenela je agencija Ansa.

Mateo Salvini
foto: EPA / ORIETTA SCARDINO

Državni tužilac naveo je da nije bilo krivičnog dela pošto Salvini "nije prekršio nijednu nacionalnu ni međunarodnu konvenciju", a njegova odluka da ne dozvoli migrantima da se ukrcaju na brod bila je, kako se navodi, u skladu sa politikom dogovorenom sa ostatkom tada aktuelne vlade.

Salvini, koji je bio ministar unutrašnjih poslova od juna 2018. do septembra 2019. u prvoj vladi bivšeg premijera Đuzepea Kontea, u više navrata je ponovio da je radio u nacionalnom interesu.

Ovaj slučaj je jedan od nekoliko sličnih koji su rezultat Salvinijeve politike zatvaranja luka za brodove koji su spasavali migrante u vreme dok je bio ministar, podsetila je Ansa.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / ORIETTA SCARDINO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track