PONOVO GLODARI Velika najezda miševa u Australiji, u borbu se uključila i država VIDEO
Foto: Printscreen YT/Sky News Australia

pogoršanje

PONOVO GLODARI Velika najezda miševa u Australiji, u borbu se uključila i država VIDEO

Planeta -

Kada je prošle godine izbila najezda glodara u australijskim državama Novi Južni Vels i Kvinslend, građani su počeli da se izražavaju poput generala u ratu.

Samo se pričalo o strategiji i nadmudrivanju neprijatelja, odnosno kako postaviti najbolju klopku i kako od svog doma načiniti neosvojivu tvrđavu.

Šest meseci kasnije, međutim, kada se broj glodara ponovo povećao, iako je prethodno bačeno na hiljade tona otrova, pa i pored brojnih poplava, razgovori su se promenili.

Stanovništvo je diglo ruke od ideje da se miševi mogu pobediti. Na njih se sada gleda kao na ogroman tamni oblak koji se nadvio nad svakim gradom, piše Gardijan i dodaje da se u borbu uključila i država.

"To je postalo normalno. Opisao bih situaciju kao povredu prilikom koje trpite konstantan bol. Vremenom, počne da utiče na vaše mentalno zdravlje", rekao je Džon Sauton, direktor u školi Trandl central u centralnom delu Južnog Novog Velsa.

"Niko ne razume ovu pošast dok je ne doživi. Niko ne razume taj grozni smrad, činjenicu da vam je nameštaj izgrizen, to je užasno. Miševi su pojeli i delove u našim klima uređajima. Pojeli su žice na krovu škole, delove električkih kablova u kancelariji direktora", dodao je Sauton.

U četvrtak, vlada ove australijske zemlje je objavila da će odobriti plan za odbranu od pacova vredan 50 miliona australijskih dolara, koji će otići regionima.

Pomoć će podrazumevati nove otrove protiv pacova, koji će biti besplatni za poljoprivrednike i mišolovke u vrednosti od 1.000 dolara za manje farme i 500 dolara za domaćinstva.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track