LETEĆI DIVOVI SE VRAĆAJU U IRSKU: Posle 300 godina, ždralovi ponovo žive na Smaragdnom ostrvu
Foto: Printscreen/Twitter/ Bord na Móna

vraćaju se ždralovi

LETEĆI DIVOVI SE VRAĆAJU U IRSKU: Posle 300 godina, ždralovi ponovo žive na Smaragdnom ostrvu

Planeta -

Džinovska ptica koja je deo irskog folklora u koju su u srednjom veku držali kao kućnog ljubimca, vratila se na ostrvo posle više od 300 godina.

Par ždralova svio je gnezdo u močvarama Bord na Mona u Irskoj, na zemlji jednog proizvođača treseta koji je potpuno obustavio proizvodnju i sada čuva lokaciju ptica kao tajnu da bi ih zaštitio.

Prirodnjaci i ekolozi su oduševljeni činjenicom da su ždralovi svili gnezdo i nadaju se da će posle više vekova ptice sada imati potomke na ostrvu.

Par je i prošle godine bio u Irskoj ali se ptići nisu izlegli, mada stručnjaci kažu da nije neuobičajeno za mlade ptice da nekoliko godina nemaju potomstvo.

Postoje i druge incidije da su se ždralovi vratili u Irsku. Jedan mladi ždral primećen je prošle jeseni u okrugu Dablin, pa se stručnjaci nadaju da par na Bord na Moni nije jedini.

Nekada rasprostranjeni u Irskoj, ždralovi su u periodu između 1600. i 1700. godine nestali jer su ih lovili zbog mesa, pojavili su se predatori poput lisica, a čovek je uništio njihov habitat.

Procenjuje se da danas u Velsu, Škotskoj i delovima Engleske ima oko 200 ždralova.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track