LONDON PLANIRA DA IZMENI DELOVE BREGZITA? Irska strahuje da ih čeka novi protokol o granici
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

bregzit nevolje

LONDON PLANIRA DA IZMENI DELOVE BREGZITA? Irska strahuje da ih čeka novi protokol o granici

Planeta -

Irska je izrazila zabrinutost da britanski premijer Boris Džonson namerava da pootpuno izmeni delove Bregzita koji se odnose na granične kontrole u Severnoj Irskoj.

Nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije početkom godine uvedene su kontrole za neku robu koja odlazi iz ostalog dela Velike Britanije u Severnu Irsku, budući da se ta pokrajina graniči sa članicom EU - Irskom.

Kako prenosi RTE, Džonson je u pregovorima obećao da neće biti tvrde granice između Irske i Severne Irske kao rezultata Bregzita te da će se biti nastavljen neometan protok robe izmešu Britanije i Severne Irske.

Britanija je u martu jednostrano produžila "grejs period" za neke kontrole kako bi na najmanju moguću meru svela prekide u snabdevanju, ali Brisel smatra da se time krše odredbe sporazuma o izlasku Britanije iz Unije.

"Dablin je sada zabrinut jer se čini da London pokušava da sastavi novi Protokol i ne zadovoljava se samo određenim fleksibilnostima koje bi vredele tokom tehničkih pregovora s Evropskom komisijom", javlja RTE.

Britanski pregovarač Dejvid Frost rekao je prošle sedmice da Protokol za Severnu Irsku neće biti dugoročno održiv.

Britanija predlaže postepeno uvođenje kontrola na prehrambene proizvode na novoj granici u Irskom moru, koje bi se provele u četiri faze od oktobra , piše BBC na osnovu dokumenta koji je London podelio sa EU o primeni Bregzita.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track