KRVAVA NEDELJA U izraelskim udarima ubijeno 197 osoba, Hamas uzvratio sa više od 3.000 raketa!
Foto: EPA Mohammed Saber

RAT U GAZI

KRVAVA NEDELJA U izraelskim udarima ubijeno 197 osoba, Hamas uzvratio sa više od 3.000 raketa!

Planeta -

Među žrtvama se nalaze 58 dece i 34 žene, dok je više od 1.230 osoba ranjeno. Likvidirali smo na stotine militanata, tvrde Izraelci

Spasilačke službe pretražuju ruševine
Spasilačke službe pretražuju ruševinefoto: EPA Mohammed Saber

Sukobi između Izraela i palestinskih militanata iz Hamasa ušli su u drugu nedelju, a prema poslednjim podacima, u dosadašnjim izraelskim udarima poginulo je najmanje 197 osoba, među kojima je 58 dece i 34 žene, dok je više od 1.230 osoba ranjeno.

Bez rezolucije - SAD blokiraju UN

SAD su u nedelju treći put blokirale zajedničku izjavu Saveta bezbednosti UN u kojoj se poziva na trenutni prekid vatre između Izraela i Hamasa, rekla su dvojica upućenih diplomata za Tajms ov Izrael. Izjavu su predložili Norveška, Tunis i Kina nakon vanrednog zasedanja SB UN posvećenog eskalaciji sukoba u Izraelu i Pojasu Gaze, a u njoj se obe strane pozivaju na trenutni prekid sukoba i deeskalaciju napetosti. Generalni sekretar UN Antonio Guteres zatražio je hitno okončanje sukoba između Izraela i Palestinaca iz Pojasa Gaze.

To tvrdi palestinsko ministarstvo zdravlja, koje je pod kontrolom Hamasa, dok iz Izraelske vojske navode da su likvidirali na stotine militanata.

Uništeni tuneli

Nedelja je bila najkrvaviji dan od početka sukoba. U izraelskom bombardovanju su poginule 42 osobe, među kojima 16 žena i desetoro dece.

Manekenka na protestu - Izrael osudio Belu Hadid

Država Izrael osudila je manekenku Belu Hadid (24), čiji je otac Palestinac, zbog učešća na protestima u njujorškoj četvrti Bruklin u znak podrške Palestincima u Gazi, navodeći da taj njen postupak predstavlja poziv na "eliminaciju jevrejske države". To je objavljeno na zvaničnom Tviteru države Izrael uz fotografiju Bele Hadid, koja je učestvovala na protestu noseći tradicionalni palestinski šal kefijeh, masku i zastavu Palestine, prenosi Njujork post. - Kada se poznate ličnosti poput Bele Hadid zalažu za bacanje Jevreja u more, oni se zalažu za ukidanje jevrejske države. Ovo ne bi trebalo da bude izraelsko-palestinsko pitanje. To bi trebalo da bude humanitarno pitanje. Sram vas bilo.

Na drugoj strani, u raketiranju Izraela poginulo je deset osoba, među kojima dvoje dece, a ranjene su 294 osobe. U noći između nedelje i ponedeljka u izraelskim vazdušnim napadima uništene su najmanje tri zgrade. Hamas je uzvratio otvarajući baražnu vatru na jug Izraela, gde su se ponovo oglasile sirene za protiv vazdušnu opasnost, zbog čega je više hiljada ljudi noć provelo u skloništima. Tokom noći u nekoliko navrata su ispaljene rakete na izraelske gradove, najmanje devet prema Berševi, a protivraketni sistem "Gvozdena kupola" je presreo nekoliko projektila, dok su ostali pali na nenaseljeno područje.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoganfoto: Profimedia

Erdoganov apel - Zaustavite masakr

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na uvođenje međunarodnih sankcija Izraelu kako bi prestao da "masakrira" Palestince. - Ukoliko međunarodna zajednica ne kazni sankcijama Izrael, koji čini zločin protiv čovečnosti, Palestinci će i dalje biti masakrirani. Ovo varvarstvo takođe ugrožava regionalnu bezbednost - rekao je Erdogan u telefonskom razgovoru sa papom Franjom. Erdogan već nekoliko dana vodi razgovore sa stranim liderima i velikodostojnicima u nastojanjima da se zaustavi velika izraelska ofanziva na Pojas Gaze.

Gađan je i grad Aškalon. Izveštaja o povređenima nije odmah bilo. Izraelska armija tvrdi da su uništeni tuneli koje koriste militanti iz Hamasa, što je dovelo do urušavanja nekoliko zgrada. Uništeno je ukupno 15 kilometara tunela. - Naši ciljevi su isključivo lideri i infrastruktura povezana sa Hamasom - navela je armija.

Uklanjanje ruševina

Na meti je bila i kuća Hamasovog lidera Jahje Sinvara i njegovog brata Muhameda Sinvara, koji je šef za logistiku i regrutaciju. Agencija AP je prenela da je kuća u potpunosti uništena, ali da su male šanse da su lideri Hamasa bili u njoj tokom napada. Spasilačke službe u Gazi imaju pune ruke posla na uklanjanju ruševina kako bi se pretražio teren u potrazi za preživelima. BBC prenosi da se među nastradalima nalazi i doktor Ajman Abu el Uf, šef bolnice Šifa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track