ŠOK STRATEGIJA AMERIČKE MORNARICE PROTIV KINEZA I RUSA: Od svakog broda nameravaju da naprave mali nosač aviona, evo kako VIDEO
Ilustracija, Foto: EPA, Profimedia

darpa

ŠOK STRATEGIJA AMERIČKE MORNARICE PROTIV KINEZA I RUSA: Od svakog broda nameravaju da naprave mali nosač aviona, evo kako VIDEO

Planeta -

Američka mornarica nastoji da svaki brod transformiše u mini nosače aviona.

Prošlog meseca Agencija za napredne istraživačke odbrambene projekte (DARPA) najavila je početak druge faze programa Taktički eksploatisani izviđački čvor (TERN). TERN, zajednički program DARPA-e i Kancelarije za pomorska istraživanja američke mornarice (ONR), ima za cilj stvaranje sistema koji bi malim brodovima omogućio da upravljaju obavještajnim, nadzornim i izviđačkim (ISR) i borbenim dronovima.

"Cilj Terna je da unapred raspoređenim malim brodovima pruži sposobnost da služe kao pokretna mesta za lansiranje i oporavak bespilotnih vazduhoplovnih sistema sa velikom nadmorskom visinom, dugotrajne bespilotne letelice", rekao je DARPA u saopštenju za štampu najavljujući Fazu 2 program. "Ovi sistemi bi mogli da pružaju obaveštajne podatke, nadzor i izviđanje na daljinu i druge mogućnosti na većim udaljenostima i vremenskim periodima nego što je to moguće kod tekućih sredstava."

Tern ne samo da bi poboljšao udarne sposobnosti američke mornarice, već bi mogao i znatno smanjiti troškove smanjenjem oslanjanja američke vojske na skupe kopnene vazdušne trake. "Sposobnost lansiranja i pronalaženja letelica na malim brodovima smanjila bi potrebu za zemaljskim zračnim pistama, koje zahtijevaju značajnu namjensku infrastrukturu i resurse.“ Avionske piste sa kopna takođe su ranjivije na neprijateljske rakete i često stvaraju napetost kod lokalnog stanovništva.

Tern takođe potencijalno pomaže u smanjenju oslanjanja američke mornarice na nosače aviona. To je presudno jer se mnogi plaše da veliki nosači aviona zastarevaju usred širenja preciznih raketa velikog dometa na američke protivnike poput Kine i Irana. Peking, posebno, predstavlja zabrinjavajući izazov za američku mornaricu jer se čini da su rakete poput DF-21D - često nazvane „ubica nosača“ - usmerene na potapanje američkih nosača aviona.

Protivbrodska balistička raketa, DF-21D je navodno u stanju da „nosi bojnu glavu dovoljno veliku da nanese značajnu štetu velikom brodu, pružajući Kinezima mogućnost uništavanja američke nosače u jednom udaru“.

Jednom operativna - i raketa i njen lanac ubijanja - navodno će moći da pogodi pokretnu nosač na dometu od skoro 1.500 kilometara. S obzirom na ogromne troškove deset američkih nosača aviona, kao i radnu snagu potrebnu za upravljanje njima, DF-21D će u suštini prisiliti Ameriku da drži svoje nosače izvan dometa kineskog kopna i mnogih potencijalnih žarišta u regionu.

Tern bi pomogao Sjedinjenim Državama da prevaziđu ovo pitanje tako što bi uveliko povećao broj ciljeva koje bi Kina ili drugi američki protivnik morali da napadnu kako bi uništili američke udarne sposobnosti. Zaista, prema Motli Fulu, sistem koji izlazi iz programa Tern mogao bi „dozvoliti bespilotnim letelicama muške veličine da upravljaju brodovima malim poput razarača klase Arli Burk - ili čak manje fregate klase Independens - ili Fridom. ” Drugim rečima, skoro svaki američki mornarički površinski brod mogao bi da postane mini nosač aviona, pogotovo što se američka mornarica u potpunosti udaljava od letelica sa posadom nakon F-35.

Niti su površinski brodovi jedini mini nosači aviona koje američka mornarica želi da razvije kako bi nadoknadila rastuću raketnu pretnju. Još 2013. godine mornarica je prvi put „demonstrirala lansiranje potpuno električnog bespilotnog vazdušnog sistema (UAS) na pogon gorivnim ćelijama“ iz podvodne podmornice. Za sada, međutim, ovi dronovi su isključivo za potrebe IRS.

DARPA je pokrenula program Tern još 2013. U maju sledeće godine potpisala je memorandum o razumevanju sa ONR-om kako bi ga učinila zajedničkim programom.

Program ima tri planirane faze. Prve dve faze fokusiraju se na idejni projekat i smanjenje rizika za sistem Tern. U Fazi 3 biće izabran izvođač koji će izgraditi demonstracioni sistem Tern u punoj razmeri za ispitivanje na zemlji, što će kulminirati demonstracijom lansiranja i oporavka na moru.

AeroVironment i Nortrop Gruman bila su dva dobavljača izabrana za drugu fazu programa. Den Pet, DARPA-in programski menadžer za Tern, rekao je da: Svaki od naših izvođača faze 2 projektuje novi vazdušni sistem bez posade čiji je cilj omogućiti dve ranije nedostupne mogućnosti: jednu, mogućnost uzletanja i sletanja UAS-a iz vrlo zatvorenih prostora u povišenim morskim državama i dve, sposobnost takvog UAS-a da prelazak na efikasne dugotrajne krstareće misije.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja