DOBRA IDEJA ILI NAMERNO NAPRAVLJEN BIROKRATSKI PAKAO? Broj razvoda u Kini opao zahvaljujući zakonski obaveznom periodu hlađenja
Foto: Profimedia

KULIRANJE

DOBRA IDEJA ILI NAMERNO NAPRAVLJEN BIROKRATSKI PAKAO? Broj razvoda u Kini opao zahvaljujući zakonski obaveznom periodu hlađenja

Planeta -

Broj razvoda u Kini opao je za 70 procenata u prvom kvartalu ove godine posle kontroverznog zakona na osnovu kog parovi prvo moraju da da "iskuliraju" pa tek onda razvedu.

Na osnovu podataka kineskih zvaničnika, u prva tri meseca 2021. godine registrovano je 296.000 razvoda, mnogo manje od 1,05 miliona u prethodnom kvartalu i 1,06 miliona u istom periodu prošle godine.

Stopa razvoda u Kini stabilno je rasla, dok je broj brakova padao, a sve to kao posledica niskog prirodnog priraštaja koji je Kinu gurnuo u demografsku krizu.

U pokušaju da se izvuku iz nje, vlada je počela da promoviše tradicionalne porodične vrednosti i brak i da obeshrabruje parove da se razvedu. Period obaveznog hlađenja ušao je u zakon 1. januara.

Na osnovu tog dodatka, parovi koji zajednički traže razvod moraju da sačekaju 30 dana pre nego što ga formalizuju. Ako se parovi ne pojave na dva ročišta 30 odnosno 60 dana posle podnođenja zahteva za razvod, njihov zahtev se automatski briše.

Period "kuliranja" ne odnosi se na razvode u slučaju nasilja u porodici, ali su slučajevi nasilja i ubistava tokom brakorazvodnog perioda izazvali pitanja da li je ovaj dodatak realno primenjiv.

Najava da će postojati preiod u razvodu tokom kog će parovi moći da se predomisle izazvao je bes javnosti, naročito žena, a mlade je samo utvrdio u stavovima da treba u potpunosti da izbegavaju brak, smatra Gardijan.

Nova statistika takođe je izazvala kritike u Kini. Mnogi se pitaju da li je broj razvoda opao zato što su se parovi ohladili, smirili i shvatili da se vole ili zato što je čitav proces toliko zakomplikovan i zbog toga što parovi često ne mogu da dobiju termin za ročište u zadatom periodu.

Kineski mediji su početkom godine pisali kako su u Šenženu, Šangaju i drugim gradovima termini za razvod razgrabljeni i da parovi sada moraju da traže "tapkaroše" kako bi se uglavili u neki termin u okviru zakonskog roka i konačno razveli.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track