20 GODINA U ZATVORU BEZ SUĐENJA: Amerikanci planiraju da puste na slobodu 3 zatvorenika iz Gvantanama
Foto: AP

zatvaraju se

20 GODINA U ZATVORU BEZ SUĐENJA: Amerikanci planiraju da puste na slobodu 3 zatvorenika iz Gvantanama

Planeta -

Administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena planira da oslobodi trojicu zatvorenika iz zatvora Gvantanamo bej, koji se tamo nalaze već 20 godina bez suđenja.

Najstariji zatvorenik Saifula Parača (73) iz Pakistana, oslobođen je odlukom uprave zatvora, kao i još dva zatvorenika, rekla je advokat Parače, Šelbi Saliven-Benis, koja ga je predstavljala na saslušanju u novembru, preneo je danas Dejli mejl.

Preostala dvojica zatvorenika su identifikovani kao Abdul Rabani (54) iz Pakistana i Utman Abdul Rahim Mohamedan Utman (40) iz Jemena.

Bajdenova administracija je navela da namerava da nastavi sa u pravcu zatvaranja zatvora u Gvantanamu, a što je bivši predsednik Donald Tramp usporavao, dodaje Dejli mejl.

Paračin advokat kaže da smatra da će se njen klijent vratiti kući u narednih nekoliko meseci.

To ne znači da je njegovo oslobađanje momentalno, ali je veliki korak pre nego što vlada SAD bude razgovarala sa Pakistanom o njegovom povratku u domovinu, dodala je.

U obaveštenju nije bilo detalja o odluci i zaključku da Parača "ne predstavlja više pretnju za SAD", rekla je Saliven-Benis.

"Pakistan ga želi nazad, a prema našim shvatanjima nema prepreka za njegov povratak", rekla je ona.

Iz Pentagona zasad nisu ništa komentarisali.

Kada je reč o Utmanu, za njega se u početku verovalo da je pomoćnik Osame bin Ladena, ali su optužbe protiv njega odbačene, rekla je njegov advokat Bet Džejkob.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track