STANJE NESTABILNO Vol strit u padu drugi dan zaredom, pada vrednost i kriptovalutama
Foto: Angela Weiss / AFP / Profimedia

ulagači pokolebani

STANJE NESTABILNO Vol strit u padu drugi dan zaredom, pada vrednost i kriptovalutama

Planeta -

Na azijskim berzama cene deonica su pale, kao i dan pre na Vol stritu, a pala je i vrednost kriptovaluta jer je zbog nesigurnosti u vezi sa inflacijom splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7:00 u minusu 0.3 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikei indeks skliznuo 1.4 odsto, dok su cene deonica u Šangaju i Australiji pale između 0.4 i 2 odsto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu danas se zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cena deonica na Vol stritu drugi dan zaredom.

Na najvećoj svetskoj berzi nestabilno se trguje jer se ulagači plaše da će prebrz rast ekonomije dovesti do jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike pre nego što se očekuje.

Zbog toga se sa oprezom očekuje zapisnik sa poslednje sednice čelnika Feda, koji će biti objavljen u sredu i koji će pokazati kako oni ocenjuju situaciju u ekonomiji.

dolar, američki dolar
foto: Shutterstock

Prošle nedelje su objavljeni podaci koji su pokazali da je inflacija u SAD dosegnula najviši nivo u gotovo 12 godina, što je posledica ogromnih fiskalnih podsticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plata, čime kompanije nastoje privući radnike.

"Sada, kada su preokupirani inflacijom, ulagači nisu skloni da donose važne odluke dok im slika ne bude jasnija. Zabrinutosti u vezi inflacije podržavaće nesigurnost na tržištima još neko vreme, ali ne očekujem kolaps cena deonica jer se privreda postupno 'otvara'", kaže Hirokazu Kabeja, strateg u kompaniji Daiva Sekjuritiz.

Dolar pod pritiskom, cene nafte pale

Vrednost dolara pala je drugi dan zaredom i skliznula blizu najnižeg nivoa od kraja februara.

Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 89.83 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 90.13 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa jučerašnjih 109.15 na 108.95 jena.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra dosegnula 1.2225 dolara, blizu najvišeg nivoa u tri meseca, dok je juče u ovo doba iznosila 1.2165 dolara.

Jutros je nastavljen i pad vrednosti kriptovaluta, kao što su bitkoin i eter, što je, među ostalim, posledica odluke Kine da finansijskim institucijama zabrani pružanje usluga povezanih sa transakcijama kriptovalutama.

Cene nafte su, pak, pale oko 0.9 odsto. Tako je na londonskom tržištu cena barela skliznula na 68.15 dolara, a na američkom tržištu na 64.90 dolara.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja