BIVŠEM PREDSEDNIKU PRETI ZATVOR: Sarkozi pred sudom zbog prekomernog trošenja novca, potrošio 42 miliona evra za kampanju
Foto: EPA / Ian Langsdon

gde su novci?

BIVŠEM PREDSEDNIKU PRETI ZATVOR: Sarkozi pred sudom zbog prekomernog trošenja novca, potrošio 42 miliona evra za kampanju

Planeta -

U Francuskoj počinje još jedno suđenje bivšem predsedniku Nikoli Sarkoziju zbog prekomernog trošenja novca u predizbornoj predsedničkoj kampanji 2012. godine.

Suđenje, planirano da traje do 22. juna, trebalo je da počne 17. marta, ali je odloženo zbog hospitalizacije jednog od 13 optuženih zajedno sa Sarkozijem.

Kako prenose francuski mediji, bivši predsednik optužen je da je dozvolio prekomernu upotrebu novca za svoju kampanju uprkos upozorenjima zaduženih za kontrolu troškova. Sarkoziju (66) se zvanično sudi za nezakonito finansiranje izborne kampanje. Preti mu godinu dana zatvora i kazna od 3.750 evra.

Prema navodima optužnice, Sarkozi je za kampanju potrošio najmanje 42 miliona evra, dok je zakonski utvrđen prag od 22,5 miliona evra. Sarkoziju, koji je bio predsednik od 2007. do 2012. godine, već se sudilo početkom godine u aferi protiv korupcije i trgovine uticajem. On je na tom suđenju dobio tri godine zatvora, od kojih dve godine uslovno.

Bivši predsednik je uložio žalbu na presudu. Pre Sarkozija čije se suđenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsednik se suočio sa suđenjem posle odlaska sa funkcije. U pitanju je Žak Širak kojem se sudilo za proneveru ali ne tokom predsedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza.

Iako se povukao iz političkog života 2016. godine, Sakorzi je i dalje veoma popularan u redovima desnice. Neki desničari veruju da bi on mogao da bude mogući kandidat na narednim predsedničkim izborima, 2022. godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track