OTKRIVENO ZAŠTO SE ZALJULJAO NEBODER U ŠENŽENU: Bila je to kombinacija različitih faktora VIDEO
Foto: STR / AFP / Profimedia

TORANJ VISok 300 METARA

OTKRIVENO ZAŠTO SE ZALJULJAO NEBODER U ŠENŽENU: Bila je to kombinacija različitih faktora VIDEO

Planeta -

Trista metara visok neboder u kineskom Šenženu nije u opasnosti, tvrde vlasti provincije Guangdong.

Neboder koji se iznenada zaljuljao u utorak, a stanari ga u strahu napustili, nije sigurnosno ugrožen, pokazala je preliminarna istraga. Po njihovom nalazu, 21 godinu stara SEG Plaza se zaljuljala najverovatnije zbog uticaja vetra, vibracija železničke pruge i toplog vremena.

Seizmolozi nisu zabeležili potres koji bi mogao biti uzrok ljuljanja, a inžinjeri nisu pronašli nikakve sigurnosne probleme u konstrukciji zgrade. Ljuljanje nije bilo takvo da bi oštetilo zgradu, tvrde.

Kineski mediji preneli su da je preliminarna istraga, čije je nalaze potvrdila kancelarija za vanredne situacije provincije Guangdong, utvrdila da je ljuljanje bilo vertikalno a ne horizontalno, i da ga je uzrokovala kombinacija vetra, dve podzemne železničke linije i rastezanje čelika usled zagrevanja. Takođe, zgrada nema uređaj koji služi za prevenciju prejakog njihanja.

Zgrada je evakuisana, ali neke firme vratile su se u svoje poslovne prostore. U sredu popodne dva odvojena izvora objavila su da su ponovo osetili da se zgrada trese. Kompanija koja upravlja neboderom to je demantiovala.

Neboder koji je ime dobio po proizvođaču elektronike Šenžen Elektroniks Grup, čije su kancelarije smeštene u kompleksu, 18. je po veličini toranj u Šenženu.

Zbog brze urbanizacije i labavih standarda izgradnje, urušavanje zgrada nije retkost u Kini. Nakon objavljivanja rezultata preliminarne istrage, vlasti u Šenženu još nisu dale odobrenje za povratak korisnika u taj neboder.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track