POSLEDICE KLIMATSKIH PROMENA: Zbog globalnog zagrevanja nestaju najstariji pećinski crteži na svetu, izjeda ih so VIDEO
Foto: Profimedia

tužno

POSLEDICE KLIMATSKIH PROMENA: Zbog globalnog zagrevanja nestaju najstariji pećinski crteži na svetu, izjeda ih so VIDEO

Planeta -

Indonežanske pećinske slike propadaju uznemirujuće brzo zbog klimatkih promena, upozoravaju stručnjaci.

Prikaz divlje svinje star 45.000 godina na ostrvu Sulavezi, najstarija slika životinje na svetu, uskoro će nestati kao i druge scene lova i natprirodnih bića sa porastom temperatura nestaju pred očima sveta.

Ova umetnička dela nam nestaju pred očima, navodi dr Džilijan Hantli sa Grifit centra za društvena i kulturna istraživanja.

U studiji koja je objavljena u Sajentifik reportsu, tim australijskih i indonežansih stručnjaka otkrio je da globalno zagrevanje i druge ekstremne vremenske promene - suša i monsuni, utiču na gomilanje soli u pećinama u kojima se nalaze ove slike. Soli se šire i skupljaju sa skokom i padom temperature i bukvalno izjedaju slike na zidovima pećina.

Dr Hantli smatra da će "degradacija ovih neverovatnih pećinskih slika biti sve gora sa rastom globalnih temperatura".

"Šokirani smo uništenjem koje su kristali soli naneli pećinskim slikama koje su stare i više od 40.000 godina. Hitno moramo da preduzmemo mere kako bi se sačuvale pećinske slike Indonezije iz doba pleistocena", navela je ona u studiji.

Slika svinje u prirodnoj veličini deo je veće scene-priče u pećini Leang Tedongnge na ostrvu Sulavezi. Crtež je najraniji dokaz postojanja ljudi u ovoj oblasti i najstariji je prikaz figure, iako ne i najstarije umetničko delo.

Crtež koji liči na hešteg star 73.000 godina koji je otkriven u Južnoj Africi smatra se najstarijim crtežom na svetu.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track