MERKEL JASNO I GLASNO: Evropa ne može da reši sve svetske probleme, a naročito ne tenzije na Bliskom istoku
Foto: EPA / STEFFI LOOS / POOL

komplikovana situacija

MERKEL JASNO I GLASNO: Evropa ne može da reši sve svetske probleme, a naročito ne tenzije na Bliskom istoku

Planeta -

Evropa ne može da reši sve svetske probleme u jednom potezu, a pogotovo ne one koji su isuviše komplikovani poput Bliskog istoka, kaže nemačka kancelaka Angela Merkel.

Već 10 dana traju žestoki sukobi Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze. Hamas je ispalio više od 3000 raketa, ubivši 12 Izraelaca. Izraelske snage odgovorile su bombardovanjem Gaze, ubivši više od 220 Palestinaca, uključujući i više dece.

Svi napori međunarodne zajednice nisu urodili plodom, a uprkos najavljenom prekidu vatre, bombardovanje se nastavlja.

Merkel je podsetila na pokušaje EU da okonča građanski rat u Libiji, navevši da je mirovni proces bio "uspešniji" kada su ga preuzele Ujedinjene nacije.

Komentarišući dalje sukob na Bliskom istoku, Merkel je rekla da Nemačka podržava pravo Izraela da se brani i dodala da su "masovne akcije" izraelskih odbrambenih snaga (IDF) prava stvar. Ona je, međutim, naglasila da ne veruje da će to doprineti dugotrajnom miru u regiona.

"Mi želimo da doprinesemo diplomatskim pokušajima da se obezbedi dugoročno i održivo rešenje za region", rekla je ona i dodala da bi deo procesa postizanja mira ili makar primirja bilo organizovanje "indirektnih pregovora" sa Hamasom.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track