OVAJ SVET JE OTIŠAO DOĐAVOLA: Volonterka Crvenog krsta meta užasnih napada i uvreda jer je ZAGRLILA tamnoputog migranta?!
Foto: AP / Bernat Armangue

#GraciasLuna

OVAJ SVET JE OTIŠAO DOĐAVOLA: Volonterka Crvenog krsta meta užasnih napada i uvreda jer je ZAGRLILA tamnoputog migranta?!

Planeta -

Volonterka španskog Crvenog krsta našla se na udaru ekstremne desnice jer je zagrlila migranta iz Senegala koji je, sa hiljadama drugih, iz Maroka ušao u špansku enklavu Seuta na severu Afrike.

Snimak je zabeležio sav užas i svu ljudskog trenutka i postao viralan. Nekoliko sati kasnije, Luna Rejes je zaključava sve naloge na društvenim mrežama posle salve uvreda i pretnji koje su joj stigle mahom od pristalica španske krajnje desničarske stranke Voks, besnih zbog dolaska čak 8000 migranata u Seutu.

"Videli su da mi je dečko crnac i nisu prestajali da me vređaju i govore mi užasne, rasističke stvari", rekla je televiziji RTVE 20-godišnjakinja koja volontira za Crveni krst od marta.

Kada su se izveštaji o uvredama proširili, internet je uzvratio udarac. Poruke podrške uz hešteg #GraciasLuna (Hvala Luna) ubrzo su počele da pristižu, gušeći uvrede.

"Nećemo dozvoliti mržnji da pobedi", rekla je savetnica grada Madrida Rita Maestre. "Nas koji ovaj zagrljaj vide kao simbol onog najboljeg u našoj zemlji ima više od onih drugih", poručila je ona.

Rejes kaže da ju je dirnula podrška tolikog broja ljudi i kaže da je to što je zagrlila uplakanog migranta bilo "nešto najnormalnije na svetu". "Plakao je. Pružila sam mu ruku i zagrlio me je. Taj zagrljaj je bio njegov pojas za spasavanje", ispričala je Luna.

Javne ličnosti, umetnici i političari, svi su se udružili u podršci volonterki.

"#GraciasLuna predstavlja najbolje vrednosti našeg društva", rekla je španska ministarka ekonomije Nadija Kalvinjo.

"To je mnogo više od fotografije. To je simbol nade i solidarnosti", poručila je ministarka rada Jolanda Dijaz.

Generalni sekretar Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Hagan Kapagin naveo je da Luna predstavlja "ono najbolje u nama".

"Hvala ti Luna što si svetlost i što si pokazala svetu kako humanost izgleda", naveo je on.

Slabost EU migrantske politike

Iznenadni priliv 8000 migranata u Španiju iz Maroka bacio je svetlo, ponovo, na sve slabosti EU migrantske politike.

Španske vlasti optužuju Maroko da su iskoristili migrante, naročito decu kao političko oruđe protiv susedne Španije. "Stigla su nam deca mnogo mlađa nešto pre, deca stara sedam, osam, devet godina. Mnoga ne razumeju posledice prelaska grancie i mnoga samo žele da se vrate kući", rekao je španski ministar za ljudska prava Ione Belara.

"Ovi civili su ugroženi. Uznemiruje nas činjenica da su vlasti Maroka odlučile da iskoriste hiljade civila kao političko oruđe kako bi pritisnuli Španiju", rekao je analitičar Haizam Amira-Fernandez iz Elkano instituta.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 5600 od 8000 onih koji su ilegalno prešli u Španiju vraćeno nazad, pozivajući se na bilateralni sporaum koji dozvoljava da se odrasli koji su nelegalno prešli granicu vrate nazad.

EU je stala uz Španiju posle snimka na kome se vidi marokanski graničar kako otvara granicu za migrante da pređu u Španiju. "Niko ne može da zaplaši ili uceni Evropsku uniju2, rekao je Margaritis Šinas, potpredsednica Evropske komisije.

On je nedavni priliv migranata uporedio sa odlukom Turske 2020. da otvori svoje granice za migrante koji idu u Evropu. "Ta taktika nije prihvatljiva...Ove treće zemlje moraju da nađu način da sarađujemo, a ne da koriste migrante", rekao je on.

Zvaničnici u Rabatu kažu da je priliv migranata u Španiju posledica olduke Madrida da ponudi lideru pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare da se leči od korone u Španiji.

Odluka da se lideru Polisario fronta Brahimu Galiju dozvoli da se leči u Španiji je "neprimišljena, neodgovorna i neprihvatljiva", rekao je Mustafa Ramid, ministar ljudskih prava u Maroku. "Šta sad Španija očekuje od Maroka, kada su ugostili zvaničnika grupe koji je protiv kraljevstva", dodao je on.

Sa druge strane, ima i onih koji ne misle da je lečenje Galija problem, već odluka Donalda Trampa da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom. Tom odlukom, SAD su postale prva zapadna država koja je priznala vlast Maroka nad pustinjskom teritorijom.

Ta diplomatska podela, kaže Iren Fernandez Molina, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Eksiter, ohrabrila je Rabat da zauzme čvršći stav u odnosima sa evropskim državama.

Luna, volonterka Crvenog krsta, kaže da još uvek ne može da se oporavi od svega što je videla na obali Seute. Stotine migranata umornih od plivanja stiglo je do španske enklave u roku od 36 sati. Gladni, očajni, umorni.

"Nismo bili pripremljeni za tako nešto. Nismo ni mogli da budemo", rekla je ona.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track