NEVEROVATNI SNIMCI VULKANA U KONGU: Lava stigla do aerodroma, narod evakuisan! Balkanski avanturista bio na krateru uoči erupcije!
Foto: Facebook/Kristijan Iličić

njiragongo

NEVEROVATNI SNIMCI VULKANA U KONGU: Lava stigla do aerodroma, narod evakuisan! Balkanski avanturista bio na krateru uoči erupcije!

Planeta -

Neverovatni snimci kratera vulkana Njiragongo u Kongu koji je upravo eruptirao šire se društvenim mrežama, a lava je stigla čak do aerodroma nadomak grada Goma.

Vlada Demokratske Republike Kongo aktivirala je plan o evakuaciji građana iz Gome posle erupcije vulkana, nakon što je lava stigla do aerodroma nadomak grada.

02:21

VULKAN U KONGU

Ljudi su, kako prenosi Rojters, zgrabili madrace i druge stvari i pobegli prema granici sa susednom Ruandom, dok je crveni sjaj ispunio nebo iznad grada.

1 / 3 Foto: EPA/HUGH KINSELLA CUNNINGHAM

Vulkanolog Dario Tedesko rekao je za Rojters najpre da se čini da Goma, grad s oko dva miliona stanovnika, nije u opasnosti, a lava teče prema istoku, u smeru granice s Ruandom.

Nekoliko kuća u selima nedaleko od vulkana je uništeno. Iz delova prekrivenih lavom se izdižu dim, vatra i jaka isparenja. Više zemljotresa registrovano je od jutros u Gomi.

Poznati balkanski avanturista, Zagrepčanin Kristijan Iličić je imao sreće jer je, kako je napisao, bio na vrhu kratera samo par sati pre nego što je vulkan krenuo da izbacuje lavu.

Kristijan Iličić
foto: Facebook / Kristijan Iličić

On je uspeo da napravi neverovatne snimke početka erupcije ovog vulkana:

1 / 4 Foto: Facebook / Kristijan Iličić

Kako je naveo, uspeo je da napusti Kongo pre nego što je lava došla do aerodroma.

Vulkan se juče aktivirao posle skoro dve decenije i izbacio lavu na glavni put kod Gome, čiji su stanovnici u panici počeli da beže.

Kongo, vulkan, erupcija
foto: EPA/HUGH KINSELLA CUNNINGHAM

Konfuziji su doprinele lokalne vlasti koje su prvobitno objavile da je eruptirao vulkan Njamulagira. Udaljenost između vulkana Njamulagira i Njiragongo je oko 13 kilometara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track