TAJNI IZVEŠTAJ AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Šta se zaista dogodilo u Vuhanu u novembru 2019?
Foto: Profimedia / Hector RETAMAL / AFP

ipak je pobegao iz laboratorije?

TAJNI IZVEŠTAJ AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Šta se zaista dogodilo u Vuhanu u novembru 2019?

Planeta -

Sumnja da je COVID-19 pandemija krenula iz laboratorija u Vuhanu ima veću težinu nego se do sada mislilo

List Vol Strit Žurnal objavio je nove obaveštajne informacije Sjedinjenih Država koje ukazuju kako sumnja da je pandemija korone krenula iz laboratorija u Vuhanu ima veću težinu nego se do sada mislilo.

Naime, u izveštaju američke obaveštajne službe navodi se da je više istraživača kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu obolelo još u novembru 2019. godine i da su zbog toga bili hospitalizovani.

Vest o bolesti troje istraživača laboratorije u Vuhanu pojavila se u javnosti pred kraj administracije Donalda Trampa, ali drugačije intonirana i manje precizna.

U prethodnim izveštajima registrovana je bolest više zaposlenih u laboratoriji za istraživanje koronavirusa i drugih patogena pred kraj 2019. godine, uz tezu kako je ta bolest možda posledica koronavirusa ili drugih sezonskih bolesti, kao što je običan grip.

No, novi izveštaji pružaju preciznije podatke o vremenu bolesti zaposlenih u vuhanskoj laboratoriji, kao i o broju ljudi koji se razboleo, dok činjenica kako im je bila potreba hospitalizacija govori o niskim šansama da je neki patogen osim SARS-CoV-2 mogao da izazove njihovu bolest, prenosi Jutarnji list.

COVID-19 pandemija krenula je iz Vuhana krajem 2019. godine. Kineske vlasti tvrde kako je prvi slučaj zabeležen 8. oktobra. Iako je bilo logično zaključiti da je virus prešao na ljude sa šišmiša upravo u laboratoriji u Vuhanu, kineske vlasti to su negirale. Na pitanje WSJ-a, kineske vlasti sada su odgovorile kako Sjedinjene Države preuveličavaju teoriju o bekstvu virusa iz laboratorije.

Dejvid Ašer, bivši zvaničnik Stejt departmenta koji je vodio istragu o poreklu virusa, prokomentarisao je kako ne veruje da je u laboratorijskim uslovima troje naučnika moglo da bude zaraženo nekim drugim patogenom, kao što je virus običnog gripa. Činjenica je da su radili s koronavirusima i da su se razboleli i završili u bolnici.

Portparolka nacionalne bezbednosti nije komentarisala izveštaj Vol Strit žurnala, ali je rekla da nova američka administracija i dalje ima "ozbiljna pitanja o ranim danima pandemije, uključujući njeno poreklo u Narodnoj republici Kini".

Dodala je kako ne žele da prejudiciraju zaključke studije Svetske zdravstvene organizacije o porijeklu virusa, ali traže da se detaljno ispitaju sve kredibilne teorije.

Sjedinjene Države, Norveška, Kanada i Britanija još su u martu izrazili zabrinutost zbog smera kojim ide istraga SZP o porijeklu pandemije te su zatražili dodatne provere podataka iz rane faze širenja bolesti.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track