DRUGI TALAS U Indiji je od koronavirusa umrlo više od 300.000 ljudi!
Foto: AP Amit Sharma

PAKAO

DRUGI TALAS U Indiji je od koronavirusa umrlo više od 300.000 ljudi!

Planeta -

Skoro polovina preminulih izgubila je bitku protiv virusa u poslednja tri meseca. Broj zaraženih se bliži broju od 27 miliona

Surova stvarnost... Oboleli na kiseoniku ispred bolnice u Nju Delhiju
Surova stvarnost... Oboleli na kiseoniku ispred bolnice u Nju Delhijufoto: AP Channi Anand

Broj preminulih od koronavirusa prema zvaničnim podacima u Indiji prešao je 300.000, dok pojedini eksperti upozoravaju da je broj žrtava daleko veći jer se u ruralnim delovima zemlje ne vodi precizna evidencija o stradalima. Istovremeno, broj zaraženih od početka epidemije popeo se na 26,7 miliona.

Pregažen sistem

Indija je treća zemlja u svetu u kojoj je preminulo više od 300.000 osoba, posle Amerike i Brazila. Ova zemlja je poslednjih nedelja u središtu pandemije.

Stravični podaci - U Gangu više od 2.000 tela

Ranije ovog meseca iz Indije su stigle vesti o tome da svetom rekom Gang u državi Bihar plutaju tela preminulih od koronavirusa, a koje porodice nisu imale novca propisno da sahrane spaljivanjem. Zvaničnici ove države su se branili da tela potiču iz države Utar Pradeš, najmnogoljudnije u Indiji, koja se nalazi u gornjem toku reke. Ekipa od 30 reportera poslata je u 27 distrikta da istraži ove navode i evidentirano je više od 2.000 tela u reci Gang.

Koliko je drugi talas bio težak, svedoči i podatak da je skoro polovina od ukupnog broja preminulih izgubila bitku protiv virusa u poslednja tri meseca, a pre manje od mesec dana u zemlji je bilo manje od 100.000 žrtava. Drugi talas je praktično pregazio zdravstveni sistem druge najmnogoljudnije zemlje na svetu. Bolnice imaju hroničan nedostatak lekova i kiseonika, dok su prepune teško obolelih pacijenata. Poslednjih dana broj zaraženih na dnevnom nivou je ispod 300.000, dok je broj preminulih između 3.000 i 4.000.

Gušenje javne reči - Hapšenje novinara

Pandemija koronavirusa dovela je i do pogoršanja situacije u kojoj se nalaze novinari u Indiji. Prema zvaničnim podacima organizacije Reporteri bez granica, Indija je jedna od najopasnijih zemalja za novinare u svetu. Zauzima 142. mesto od 180 zemalja prema Svetskom indeksu slobode štampe. U poslednjoj deceniji u Indiji su uhapšena 154 novinara, od čega je 67 uhapšeno do 2020, kada je izbila pandemija.

- Plašimo se da drugi talas još nije završen i da bi broj žrtava mogao da nastavi rapidno da raste. Vrhunac broja zaraženih se na poklapa sa vrhuncem broja preminulih. Poslednjih dana smanjuje se broj novozaraženih. Uz to, postoje velike varijacije na dnevnom nivou u podacima između država, kao i između urbanih i ruralnih delova - rekao je doktor Murad Banaji, matematičar sa univerziteta Midlseks u Londonu.

Možda ima i milion žrtava

Kako prenosi BBC, sve je više novinara u Indiji koji ne veruju u zvanične brojke. Zbog toga su pojedini počeli sami da broje mrtve, i to u krematorijumima, koji gotovo da rade 24 sata dnevno. Spekuliše se da je u Indiji preminulo oko milion ljudi. Istovremeno, proces vakcinacije se sporo odvija, a javnost sve više osuđuje premijera Narendru Modija zbog načina kako se bori protiv pandemije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja