VELIKA PLJAČKA IRAKA: Posle američke invazije nestale milijarde dolara, Bagdad ih sada traži natrag! VIDEO
Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

drama

VELIKA PLJAČKA IRAKA: Posle američke invazije nestale milijarde dolara, Bagdad ih sada traži natrag! VIDEO

Planeta -

Procenjuje se da je 150 milijardi dolara ukradenog novca prokrijumčareno iz Iraka u korumpiranim poslovima od invazije na Irak koju su SAD vodile 2003. godine, rekao je irački predsednik Barham Salih u nedelju.

"Od blizu hiljadu milijardi dolara zarađenih od nafte od 2003. godine, procenjeno je da je oko 150 milijardi ukradenog novca prošvercovano iz Iraka", rekao je Salih u televizijskom govoru.

Izjava je stigla kada je irački predsednik podneo nacrt zakona o povraćaju koruptivnih sredstava iračkom parlamentu.

"Nacrt zakona teži jačanju moći iračke nacije kako bi povratio novac ukraden u korumpiranim poslovima, držao korumpirane ljude odgovornim i izveo pred lice pravde", rekao je Salih.

Pozvao je iračke zakonodavce da razgovaraju i odobre predloženi zakon "koji će pomoći u suzbijanju ove opasne pošasti koja je dugi niz godina lišavala naše ljude da uživaju u bogatstvu svoje zemlje".

Salih je rekao da će ukradeni novac biti dovoljan da značajno popravi iračke finansije.

Prema Salihu, zakonodavstvo će težiti povraćaju prisvojenih sredstava kroz saradnju drugih vlada i u partnerstvu sa međunarodnim telima.

"Ovde ponavljam poziv Iraka, koji smo prethodno uputili u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, za formiranje međunarodne koalicije za borbu protiv korupcije na liniji međunarodne koalicije protiv ISIS-a", rekao je Salih. Salih je rekao da izazov korupcije nije ništa manje opasan od terorizma.

"Terorizam se može eliminisati samo isušivanjem izvora finansiranja zasnovanog na novcu od korupcije kao političkoj ekonomiji nasilja", dodao je Salih.

Od 2019. stotine ljudi umrlo je u nasilnim protestima širom Iraka protiv vladine korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, uključujući električnu energiju i čistu vodu, jer zemlja nije uspela da postigne stabilnost nakon decenija sankcija i rata.

Administracija Bajdena gleda na eventualno povlačenje američkih trupa iz Iraka kako snage bezbednosti zemlje postaju sve sposobnije, a opasnost od ISIS-a opada, saopštile su dve zemlje u zajedničkoj izjavi u aprilu.

SAD trenutno u Iraku ima oko 2.500 vojnika usredsređenih na misiju da porazi ISIS u okviru Operacije Inherent Resolve, globalne koalicije da porazi ono što je ostalo od ISIS-ovog kalifata koji je kontrolisao delove Iraka i Sirije.

Trupe su sada prešle na zadatke obuke i savetništva, "omogućavajući tako prekomponovanje preostalih snaga iz Iraka", navodi se u zajedničkoj američko-iračkoj izjavi.

Kurir.rs/CN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track