U AVIONU JE BOMBA SLETITE U MINSK: Šta sadrži NAVODNI transkript razgovora pilota i beloruske kontrole leta
Foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Flight Radar

dve verzije

U AVIONU JE BOMBA SLETITE U MINSK: Šta sadrži NAVODNI transkript razgovora pilota i beloruske kontrole leta

Planeta -

Posadi aviona Rajanera, koja je u nedelju obaveštena o navodnoj bombi i prinudno sletela u Minsk, prizemljenje u Belorusiju preporučila je kontrola leta, pokazuje transkript razgovora pilota i kontrolnog tornja koji su beloruske vlasti objavile danas.

Iz transkripta koji je objavilo belorusko Ministarstvo saobraćaja, vidi se da je kontrola leta obavestila pilota da postoje informacije specijalnih službi da se u avionu nalazi bomba i da može da bude aktivirana iznad Viljnusa.

Prema transkriptu koji Rojters nije mogao da proveri, pilot je tražio potvrdu ove poruke i više informacija, a kontrolor je precizirao da je dojava o bombi poslata mejlom i da je poruka podeljena sa još nekoliko aerodroma.

Transkript razgovora sa kontrolnim tornjem pokazuje da je upravo kontrolor insistirao na sletanju u Minsk, pošto je na pitanje ko to preporučuje pilot dobio odgovor da su to preporuke kontrolora.

Transkript beloruskih vlasti objavljen danas razlikuje se od delova razgovora kontrolora i posade aviona koji su prethodno objavljeni na beloruskoj državnoj TV, a u kojima se više sugerisalo da je pilot samostalno doneo odluku da sleti u Minsk i da je tražio odobrenje kontrole za to, navodi Rojters.

Belorusija je u nedelju poslala ratni avion da prinudno prizemlji avion Rajanera zbog lažne dojave o podmetnujoj bombi, a nakon sletanja aviona uhapšen je opozicionar Roman Protašević, koji je bio na letu iz Atine za Vilnjus.

Belorusija je saopštila da je avion Rajanera na liniji Atina - Vilnjus prizemljila nakon što je dobila poruku od palestinskog Hamasa, koji je zapretio da će letelicu razneti ukoliko Evropska unija ne osudi Izrael zbog konflikta u Gazi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track