OD UBISTVA ŠEFA POLICIJE DO OTMICE POLITIČARA: Da li će kandidati preživeti predizbornu kampanju u Meksiku?
Foto: Youtube prtscr / Noticieros Televisa

izbori

OD UBISTVA ŠEFA POLICIJE DO OTMICE POLITIČARA: Da li će kandidati preživeti predizbornu kampanju u Meksiku?

Planeta -

Do sada neviđeni stepen nasilja tokom predizborne kampanje u Meksiku. Ubijeno najmanje 80 političara, od čega su 32 bili kandidati, saopštila konsultantska firma Etelekt. Ukupno zabeleženo 476 napada na političare.

Samo dan pošto je narko-kartel, na čijem se čelu još nalazi zatvoreni Hoakin El Čapo Guzman, ubio šefa policije u državi Sinaloa, grupa naoružanih napadača otela je kandidata Zelene stranke Omara Plankartea Hernandeza, piše Informador.

Hernandezu, kandidatu za gradonačelnika Urupana, pripadnici narko-kartela su pre devet godina oteli dvoje dece.

Pred izbore 6. juna, politička scena u Meksiku se naprosto raspala pod pritiskom narko- kartela, čiji se pripadnici smatraju odgovornim za 476 napada na političare, od kojih je 79 bilo sa smrtnim ishodom.

Meksički mediji navode da je nasilje povećano za čak 64 odsto u odnosu na prethodne izbore, što je rezultiralo odustajanjem dvadesetak kandidata.

Čak 25 kandidata je bilo oteto, od čega je jedan ubijen, dok sudbina pretendenta na mesto gradonačelnika gradića Mezakuitik u državi Halisko još nije rasvetljena.

Meksiko početkom juna bira 500 poslanika u Donjem domu Parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika.

Dan pre otmice Hernandeza, nepoznati napadači ubili su šefa policije meksičke države Sinaloa, Hoela Ernesta Sota, javili su meksički mediji. Soto je ubijen posle serije hapšenja plaćenih ubica iz narko-kartela na čijem se čelu nalazio Hoakin Guzman El Čapo.

Automobil u kojem se nalazio šef policije države Sinaloa, Hoel Ernesto Soto, presrele su i iz automatskog oružja izrešetale plaćene ubice, za koje meksička policija tvrdi da pripadaju narko-klanu Hoakina Guzmana.

Automobil kojim je upravljao šef policije sleteo je sa puta, gde su ga napadači dokrajčili, saopštila je policija, čije su jedinice na mesto zločina stigle oko pola sata kasnije.

Grupa plaćenih ubica kartela Sinaloa uhapšena je u prethodne dve sedmice u seriji akcija kojima je komandovao upravo Soto.

Meksički mediji spekulišu da je njegovo ubistvo naručio upravo El Čapo, koji je u Americi osuđen na doživotnu robiju zbog serije ubistava i šverca droge.

Meksički mediji, takođe, navode da se u toj državi u poslednje vreme beleži bezmalo 100 ubistava dnevno i da je prethodne godine ubijeno 34.600 ljudi.

Tokom 2020. godine zabeleženo je 604 miliona krađa.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja