PISALI PUTINU Roditelji uhapšenog beloruskog novinara i njegove devojke očajni: Spasite ga ili će ga ubiti u zatvoru!
Foto: Printscreen Twitter/Profimedia

sofija ima rusko državljanstvo

PISALI PUTINU Roditelji uhapšenog beloruskog novinara i njegove devojke očajni: Spasite ga ili će ga ubiti u zatvoru!

Planeta -

Roditelji Sofije Sapege, devojke beloruskog novinara Romana Protaševiča, zamolili su Vladimira Putina da interveniše i spasi njihovu ćerku koja se trenutno nalazi u notornom pritvoru u Minsku.

Sapega koja inače ima rusko državljanstvo na suđenje u zatvoru čekaće dva meseca, izvestila je novinska agencija TASS, citirajući njenog oca, Sergeja Dudiča. Oseća se dobro i ne žali se na tretman, izvestila je ruska ambasada, a prenosi novinska agencija RIA.

Njena majka, Ana Dudič, kazala je u intervjuu za Rojters u utorak kako je njena ćerka nevina i kako se samo našla u pogrešno vreme na pogrešnom mestu i da se pribojava da su je mučili kako bi priznala da je počinila zločin.

"Gledam ovaj video po deseti put i ne razumem o čemu govori... Ne razumem uopšte šta se događa. Šta je Crna knjiga, Sofija? Ili sam zbunjena, ili samo sanjam. Ili je ovo nameštaljka", kazala je njena majka.

"Kriva jer je Romanova prijateljica"

Šefica opozicije Svetlana Tihanovska na Tviteru je napisala kako joj se u videu činilo da je Sapega pod velikim psihološkim pritiskom.

Njen savetnik Franak Viakorka takođe je kazao kako je Sapegino priznanje iznuđeno prisilom.

"Kriva je jer je Romanova prijateljica. Prislili su je da prizna 'zločine' koje nije počinila", napisao je na Tviteru.

Roman Protaševič, Sofija Sapega, Minsk, bloger
foto: EPA/TOMS KALNINS

Sofija je na završnoj godini studija međunarodnog prava na Evropskom humanističkom univerzitetu u Vilnjusu. Dudič je rekla da nije razgovarala sa Protaševičem (26) i da je njena ćerka bila u vezi s njim manje od šest meseci.

"Bila je vrlo dobar student. Imala je vrlo ambiciozne planove", rekla je njena majka.

"On je samo novinar i dete"

U izjavi koju je dala iz egzila u Poljskoj za AFP, majka uhapšenog beloruskog novinara Natalija Protaševič zamolila je međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi u slučaj "Protaševič", koji je u poslednjih nekoliko dana dospeo u fokus svetske javnosti i izazvao brojne reakcije evropskih i svetskih političara.

"Molim i apelujem na celu međunarodnu zajednicu da ga spasi. On je samo novinar i dete. Molimo vas da ga spasite, inače će ga ubiti u zatvoru", rekla je majka Romana Protaševiča.

Njen muž, bivši vojnik Dmitri Protaševič, naglasio je kako oni ne znaju da li se Roman uopšte nalazi u zatvoru za koji beloruske vlasti tvrde da je u njega smešten.

Podsetimo, Roman i Sofija uhapšeni su u nedelju nakon što je avion Rajanera od Grčke do Litvanije, gde oboje žive, preusmeren na aerodrom u Minsku uz pratnju MiG-29 nakon lažne dojave o bombi.

Njih dvoje su uhapšeni nakon sletanja, a ovaj incident izazvao je oštre osude zapada.

EU je uvela i sankcije Belorusiji i zabranila joj da koristi evropsko nebo.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track